THEATER

Fascist worden

Het Zuidelijk Toneel / Theo Maassen

22 January 20:30 Hour
Cancelled
€ 22.50
€ 15.50

Discover the show

Fascist worden

Spel: Theo Maassen 
Regie: Martijn Bouwman 
Tekst: Michela Murgia, Theo Maassen  

Fascist worden
Durf te denken


We zijn nooit weggeweest.
We zijn als herpes.
Als een virus dat tientallen jaren
in de zenuwwortel van de democratie sluimert,
de indruk wekt totaal afwezig te zijn,
om dan,
bij de eerste zwakte van het immuunsysteem,
in volle glorie,
tevoorschijn te komen.


Kan het fascisme ons ook iets leren? Natuurlijk is het fascisme uitgegroeid tot het meest verwerpelijke politieke systeem maar als we terugkeren naar de kern, hoe fascisme ooit is bedoeld, dan zijn er misschien lessen te trekken. Geef toe: de democratie is traag en we missen sterke leiders met overkoepelende visies en totaaloplossingen.  

Michela Murgia, Italiaanse schrijfster en politiek activiste schreef eind 2018 het boek: Instructies om een Fascist te worden. Een boek dat in Italië heel wat ophef veroorzaakte.  
In deze theatervoorstelling, gebaseerd op dat boek van Michela Murgia, durft Theo Maassen het fascisme los te koppelen van zijn besmette verleden, het fascisme als methode: helemaal zo gek nog niet.  

Theo Maassen behoeft geen inleiding. Het Zuidelijk Toneel en Theo Maassen slaan de handen in elkaar om een toneelvoorstelling te maken, geen cabaret maar een precaire denkoefening in intieme setting.  

“Het betoog van Murgia over Fascisme brengt ons op gedachten en gevoelens door eenieder wel eens gedacht en gevoeld. En wat zegt dat?”  - Piet Menu


 

22 January 20:30 Hour
Cancelled
€ 22.50
€ 15.50