THEATER

Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed

Mevrouw Ogterop

01 April 20:30 Hour
Available
€ 20.50
€ 15.50

Discover the show

Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed

Tekst: Magne van den Berg
Regie: Lies van de Wiel (De Poolse bruid)
Spel: Lotte Dunselman, Marjolein Ley, Alejandra Theus

Een onthullende, confronterende en geestige voorstelling over de rol van de vrouw in het theater

Nederland heeft de naam een modern en vooruitstrevend land te zijn. De werkelijkheid is anders. Eén blik op de politieke arena of tv laat zien hoe weinig vrouwen er meepraten over belangrijke zaken. Je zou denken dat het in het theater anders is. Daar worden immers verhalen verteld waarin alles mogelijk is. Maar er zit een beperking aan wat actrices op het podium te doen krijgen. In een theaterwereld waarin nog altijd meer mannelijke regisseurs en artistiek leiders de dienst uitmaken. 

Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed is een bijzonder confronterend en komisch krachtenspel. In deze tekst van Magne van den Berg bewegen drie actrices zich tussen het verzet tegen de positie waarin het systeem hen gevangen houdt en hun meebuigen met dat systeem. Ze willen zich uitspreken, maar kunnen dat alleen doen via de teksten die voor hen geschreven zijn en binnen het kader dat een regisseur voor hen heeft bedacht. Wat zijn de consequenties als de actrice weigert te spelen wat de schrijver of regisseur wil? Wordt ze buiten de deur gezet? Nooit meer gevraagd? Vernietigt ze zichzelf door haar eigen daad van verzet? En hoe zit het met de actrices onderling? Hun machteloosheid is zowel schrijnend als geestig.


ik had een heel strak pakje aan
met haar tot op mijn kont
ik stond naast een enorme pik
nou dan ben je wel wat waard hoor
als je je dan staande weet te houden
als actrice

Lotte Dunselman
Lotte Dunselman speelde onder andere bij het Noord Nederlands Toneel, tgECHO, Het Zuidelijk Toneel en NTGent. In 2017 won ze de Colombina voor haar rol in ‘Volpone’ van Dood Paard.
Dunselman is genomineerd voor de Theo d'Or 2021 voor haar rol in 'De Poolse Bruid'. Ze is vooralsnog de enige genomineerde voor deze prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol. "In 'De Poolse Bruid' laat Lotte Dunselman haar personage langzaam ontdooien", schrijft de jury onder meer. "Met haar uiterst precieze tekstbehandeling maakt Dunselman de muzikaliteit van de tekst hoorbaar en voelbaar."

De komende drie jaar is Dunselman artistiek leider van Productiehuis Mevrouw Ogterop. Zij nam het initiatief voor deze nieuwe voorstelling 'Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed'. Lotte Dunselman heeft altijd vorm gegeven aan haar ideeën door zelf producties op te zetten. Dit biedt haar de mogelijkheid om haar eigen rollen te kiezen.

Marjolein Ley
Marjolein Ley is een Nederlandse actrice en speelde onder andere bij ITA, Het Nationale Toneel, HOMSK, Bos Theaterproducties en Tryater.
 
Alexandra Theus
Alexandra Theus is Vlaams-Colombiaanse actrice en speelde onder andere bij ITA, Oostpool, Theater Rotterdam en Theater Artemis.

Productiehuis Mevrouw Ogterop
Productiehuis Mevrouw Ogterop is opgericht door Schouwburg Ogterop in Meppel met als doel om ook in Drenthe professionele voorstellingen te ontwikkelen. De producties die het productiehuis maakt zijn toneelmatig en eigenzinnig, met een maatschappelijke relevantie en met oog voor kwaliteit.


 

01 April 20:30 Hour
Available
€ 20.50
€ 15.50