Maatschappij Discordia

Weiblicher Akt 10

Theatre

Friday
17 April
20:30 hour

Director: Sara de Bosschere (De Roovers), Annette Kouwenhoven, Miranda Prein en Jan Joris Lamers

With: Sara de Bosschere (De Roovers), Annette Kouwenhoven, Miranda Prein en Jan Joris Lamers

Nog altijd op zoek naar hoe we aan onze beelden en verwachtingen over de liefde komen gaan we na Marguerite Duras bij Elfriede Jelinek (1946) te rade. Waar Duras ons meevoerde in een levenslange poging om haar eerste liefdeservaring als vijftienjarig meisje in Indochina onder woorden te brengen stuiten we bij Jelinek meteen op de provocatie:

‘Liefde kan alleen bestaan tussen gelijken en is daarom onmogelijk tussen man en vrouw, jammer dat ik niet lesbisch ben’.

Ik ben geen onmens, maar ik schrijf wel over het vernietigende. Mensen zwijmelen weg bij verhalen over romantische avonturen, als de zon ondergaat op Mallorca. Maar wie doet het vuile werk? Dat moet ik doen. Ik ruim de gevoelsdrek op. Dat is mijn taak. Ik ben in de literatuur de vrouw die het puin opruimt, de vrouw met de vuilnisemmer. Ik ben de liefdesafvalverwerking.’

Welk beeld gaat deze schrijfster, die een ster is in het onthullen van clichés, ons laten zien van de liefde en de vrouwelijke beleving hiervan. Met diverse fragmenten uit haar romans, interviews en natuurlijk ook uit De prinsessendrama’s: De dood en het meisje (2003), waarin ze vrouwelijke iconen (oa. Jackie Kennedy, Sylvia Plath en Ingeborg Bachmann) aan het woord laat, die in het werkelijke leven het gevoel hadden (mond)dood te zijn gemaakt door de man. Elfriede grijpt hierbij terug naar oeroude sprookjesheldinnen als Doornroosje en Sneeuwwitje. Marie Louise von Franz, schrijfster van De vrouw in het sprookje (1980), gaat ons helpen bij de interpretatie van deze oude mythes en laat zien dat de motieven en het gedrag van deze sprookjesheldinnen nog altijd een waardevolle, pre-Freudiaanse, spiegel voor ons kunnen zijn.

In coproductie met De Roovers speelt Maatschappij Discordia Liebe Jelinek, of is liefde een naar sprookje?, deel 10 in de reeks Weiblicher Akt; voorstellingen gemaakt vanuit het vrouwelijk perspectief.

Type
Quantity
Price
Standard
CJP/Student
Wheelchair
Total
Sold out
Cancelled

More Theatre

Social Media

My Account

Mailings

 

*Required field

Contact

Theater Ins Blau
Haagweg 6
2311 AA Leiden
T. (071) 5144614
info@theaterinsblau.nl

Box office:
071-5141780
Open weekdays 13:00 - 17:00
Opens an hour before start of the performance.

Chamber of Commerce registration: 41166221

Design: Zabriski Leiden - Development: Studio Projectie

© Theater Ins Blau