DANS/BEWEGING

Double Bill: Den Mi Wesu + Negropont

Michael Wanga | Juny Martina

Add to my favorites

Thu 20 February 2025

20:30 Hour

normaal € 15.50

CJP/Student € 12.50

20/02/2025

20:30

Double Bill: Den Mi Wesu + Negropont

Den Mi Wesu – “in mijn botten” in Papiaments – is een ‘deep dive’ in de origine van de spirituele beleving en hoe ritmische uitingen dat versterken. Een uitgraving van instrumenten, stem en beweging waarmee Michael zijn eigen wortels wil blootleggen.  

Ritme en spiritualiteit horen bij elkaar. Ze verbinden ons met de oerkracht in onszelf. Ritme wordt ons niet aangeleerd, maar doorgegeven vanuit de muzikale tradities van onze voorouders. Klank en beweging zijn de dragers van de geschiedenis in de Afro-Caribische cultuur. Ze bevatten de essentie van de spirituele ervaring die overal ter wereld wordt gedeeld, door meditatie, verering of gebeden.

Michael, geboren op Curaçao, is altijd verteld dat zijn familie van twee sterke stammen afkomstig is. Aan zijn vaders kant, de inheemse bevolking die heeft zien te overleven op de Caribische eilanden en aan zijn moeders kant, de bevrijde slaven die daar uit Afrika naartoe gebracht werden.

Ondanks zijn Afrikaanse en inheemse roots, groeide Michael op met de invloed van West-Europese overtuigingen. Dit bracht hem in conflict met zichzelf, als hedendaags gevolg van het kolonialisme. Een culturele clash die tot uiting komt in muziek, van de gospel tot tambú. 

Als deel van de nieuwe generatie afstammelingen van de afro-Caribische diaspora, is Michael Wanga op zoek naar de connectie met zijn voorouders. Een band die hij haalt uit ritme en spiritualiteit, waarvoor hij diep wil graven in de verhalen en geluiden die hem door generaties heen hebben gevormd.  

 
Over de maker
Onder zijn artiestennaam Karpachii maakt Michael muziek met sterke akoestische, Caribische invloeden. Begonnen als b-boy op Curaçao trainde Michael jarenlang zijn explosiviteit en kracht. Door stappen in het theater te zetten, ondervond hij een andere, intuïtieve toepassing van zijn taal als performer. Hij gebruikt de spiritualiteit van zijn thuisland, om tot een nieuwe vertaling van zijn identiteit te komen - in ritme en beweging. 

VOORPROGRAMMA
Als voorprogramma zal Negropont van Juny Martina te zien zijn.

Het is 2050. De spanningen tussen Curaçao en Nederland lopen hoog op - armoede en werkloosheid op het eiland zijn nog nooit zo hoog geweest. De tijdsgeest brengt bewegingen op gang op het eiland, die voor een nieuw collectief bewustzijn zorgen. Is het eiland klaar voor een nieuwe richting?

Het Papiamentstalige album Negropont is de sequel van Juny Martina's vorig project Destrukshon waarbij hij het verleden opnieuw verkende en de opstand van 30 mei 1969 vanuit zijn eigen perspectief op een creatieve manier omschreef. Zowel de gevoelens die onderling in de gemeenschap leefden, als alledaagse issues werden aangekaart. Zijn nieuwste werk, het immersieve album en concert ‘Negropont’, werpt juist een dystopische blik op de toekomst van Curaçao - maar wat moeten we doen om de transitie naar de nieuwe Yu Di Korsou in goede banen te leiden? 

Negropont duikt diep in de complexe identiteit en toekomst van de 'Yu Di Kòrsou' en Juny weet zijn persoonlijke ervaringen in een creatief onderzoekend verhaal te verweven met culturele en politieke statements. Zo weet hij culturele genres zoals Seú, Tambú, en Müzik di Zumbi te mixen met HipHop om interessante post-genre muziek te maken - en tegelijkertijd vlijmscherpe lyrics die de urgentie aankaarten van de veranderingen die moeten plaatsvinden. Hiermee laat hij ook juist het mooie zien, van wat de Yu Di Korsou een Yu Di Korsou maakt.

Met het immersieve concert Negropont creëert Juny Martina een afro-futuristische wereld rondom zijn muziek, waarin hij samen met performers Osawe, Noëlgel, Sjenks en Redyson een unieke, hybride live-ervaring neerzet.

Juny Martina’s kunstenaarschap is een fusie van lyrische, sociale kritiek, storytelling en cinematografische symboliek. Met een passie voor Papiamento-talige rap die verder gaat dan louter entertainment. In rap vond Jerry een belangrijke uitlaatklep; het spel met taal, metaforen en rijm daagde hem uit om de grenzen van zijn kunnen te verleggen, en invulling te geven aan zijn eigen identiteit. 

De naam ‘Juny Martina’ brengt de meest voorkomende voor- en achternaam op Curaçao samen. Door de stem van de alledaagse Curacaoenaar te vertegenwoordigen dwingt de rapper zichzelf met het eiland verbonden te blijven, terwijl hij steeds meer onderdeel wordt van een nieuwe gemeenschap: die van Curaçaoënaars die in Nederland een leven hebben opgebouwd.
 

10% korting bij de Nieuwe Maker Serie
Deze voorstelling is onderdeel van de Nieuwe Maker Serie.
Bestel je van 8 Nieuwe Maker-voorstellingen een ticket dan ontvang je 10% korting.

Tickets

Credits:

Den Mi Wesu
Concept & Choreography | Michael Wanga
Sound Design | Michael Wanga, André Panthophlet, Javier ‘Yuchi’ Cordoba, Matt Bonilla, Joshua Martina 
Scenography | Alejandra Silva
Costume Design | Elsemarijn Hijweege
Dance Coaching | Mark ‘Brui5er’ Sheats
Light Design | Mark Verhoef
Photography | Sjoerd Derine
Production | DVMSCO Agency 

Negropont
Artistic Direction & Performance | Juny Martina
Performance | Michael Wanga & Vernon Chatlein
Scenography | Guenn Ramon Gustina
Costume Design | Quiana Cronie
Photography | Tamira Koeiman
Production | DVMSCO Agency
LANGUAGE: English & Papiamentu