NB Projects

The Exact Position of Things

DANS

  • Woensdag
  • 27  November
  • 20:30  Uur
  • Beschikbaar

Regie: Nicole Beutler

Choreografie: Nicole Beutler

Muziek: Gary Shepherd, Wouter Snoei


Spel: Hester van Hasselt, Esther Snelder


“Als je veel hebt, niet alleen één exemplaar, maar veel van hetzelfde, hoe heet dat dan?" 
“Een verzameling?" 
“Een verzameling? Nee, niet dat precies.
” 
“Als je zoveel mensen bovenop elkaar ziet, hoe zou je dat dan noemen?" 
“Een bijeenkomst?" 
“Nee, geen bijeenkomst.
” 
“Een groep?" 
“Dat ook niet.
”

(Marion Kainz: ‘Der Tag, der in der Handtasche verschwand’ - documentaire) 


Ze is aanwezig, maar kan haar gedachten niet meer scherpstellen. the exact position of things volgt de desoriëntatie van een vrouw die haar eigen naam niet meer weet. Ze overleeft door zich vast te klampen aan bekende rituelen. De voorstelling toont een constant verlies van de grip op de werkelijkheid. Woorden gaan een eigen leven leiden. Naar betekenis wordt tevergeefs gezocht. Handelingen worden gedubbeld en de meest minieme veranderingen blootgelegd.

The exact position of things is donker bewegingstheater zonder middelpunt, dat zich altijd voorwaarts naar het volgende moment beweegt. Het doet denken aan het werk van Beckett, of Bernlefs Hersenschimmen. Existentialistisch, zoekend én bevrijdend. Want, vraagt choreograaf en regisseur Nicole Beutler zich af, kan het verliezen van alle kennis ook een bevrijding zijn? Met subtiele humor neemt ze je mee naar de binnenwereld van iemand met Alzheimer. Een universum waarin het herkenbare vreemd wordt, en het vreemde vertrouwd lijkt.

Deze Nicole Beutler-klassieker uit 2005 markeert het ontstaan van de kenmerkende signatuur van deze ‘beeldend kunstenaar in het theater’. De fijnzinnige ontleding, het ‘loopen en scratchen’ van beeld, beweging, taal en licht is met deze voorstelling begonnen. De voorstelling werd genomineerd voor de BNG Theatermakersprijs en door theaterblad TM verkozen tot een van de beste dansstukken van dat seizoen. Ter ere van het tienjarige jubileum van haar gezelschap Nicole Beutler Projects, is de voorstelling terug in de theaters, mét de originele cast.

Nagesprek
Na de voorstelling is er de mogelijkheid om, onder het genot van een drankje, met de spelers na te praten in onze foyer.

Reviews

“In haar ijzersterke 'The exact position of things' scheren twee vrouwelijke dansers in het schemerdonker langs realiteitsverlies en desoriëntatie. ”

- Trouw

“De twee vrouwen in the exact position of things trekken je meteen mee in een wereld die zowel herkenbaar als vreemd is.”

- De Volkskrant