Korzo Producties

Dansclick 21

DANS

  • Donderdag
  • 05  December
  • 20:30  Uur
  • Beschikbaar

Choreografie: Sarada Sarita, Christiaan Yav, Sedrig Verwoert

Spel: Sarada Sarita, Christiaan Yav, Sedrig Verwoert

De eenentwintigste editie van DansClick presenteert de winnaars van de BNG Bank Dansprijs 2019: Sarada Sarita en Christiaan Yav & Sedrig Verwoert. Ze vormen een uitdagend affiche, dat niet alleen nieuwe makers introduceert, maar ook een originele mix van stijlen.

Sarada Sarita is het boegbeeld van de Nederlandse New Way Vogue. In Q4: Quantified roept zij op tot gelijkwaardigheid en het overstijgen van hokjesdenken. Sarita laat haar dansers met schier onmogelijke armbewegingen en vloeiend lenige poses uit geometrische patronen breken. ‘Een spannende, acrobatische vorm van dans;, zag de Volkskrant****.

Wie Christiaan Yav & Sedrig Verwoert ziet dansen in het door hen zelf gecreëerde They/Them denkt dat ze al jaren een onafscheidelijk duo vormen. Het autobiografische duet gaat over racisme, giftige mannelijkheid en queerfobie.

De makers stellen zichzelf voor in videoportretten en na afloop nodigen zij het publiek uit om na te praten onder het genot van een drankje.

 

OVER DE MAKERS:

Sarada Sarita (1987), telg uit een dansersfamilie, bracht als één van de eersten voguing naar Nederland. Deze dansstijl ontstond in de lhbti-gemeenschap in Harlem, New York, en imiteerde poses van modellen die de covers van de Vogue sierden. Omdat voguing de vrijheid van expressie viert, vonden minderheden in New York hierin een veilige uitwijkplaats voor zelfexpressie. New Way Vogue is daar weer een vernieuwing en verdieping van, met Sarita als Nederlands boegbeeld. Niet voor niets ontving ze eerder een Zilveren Krekel voor de beste podiumprestatie in het jeugdtheater voor haar vertolking van een toverkol met zwart-magische allure in het balletsprookje GRIMM door ISH & de Junior Company.

Christiaan Yav (1993), opgeleid aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), is al jaren in de ban van dans en mode. Na zijn stage danste hij bij Conny Janssen Danst en in werk van o.a. Krisztina de Châtel, Ryan Djojokarso en Dunja Jocic. Sinds 2018 is hij ook actief als freelance choreograaf. Christiaan is naast danser en choreograaf eveneens een opvallend model en activist dat duidelijk reflecteert in zijn werk. Ook Sedrig Verwoert (1992) genoot zijn dansopleiding aan de AHK. Hij won in 2013 de eerste prijs in de Eurovision Young Dancers competitie en danste bij de Peridance Contemporary Dance Company (New York, 2014), de Kibbutz Contemporary Dance Company (Israel, 2015) en ICKamsterdam (2017-2019). Zijn eerste werk Oyster maakte hij voor de Urban Contemporary opleiding van de AHK in 2017.

In 2018 creëerden zij hun eerste werk They/Them, een fysieke vertaling van de emoties veroorzaakt door racisme, queerfobie en giftige mannelijkheid waar zij beiden in hun dagelijkse leven mee te maken hebben. Vanuit deze persoonlijke emoties hebben zij een eigen fysieke taal ontwikkeld die de moderne dans ontstijgt en waarin feminiene en masculiene bewegingen elkaar afwisselen en in elkaar overgaan. In hetzelfde jaar maakten ze in Museum Boijmans Van Beuningen het stuk N****Swan, geïnspireerd op De herkenning van  Philopoemen van Peter Paul Rubens. In 2019 wonnen zij zowel de eerste Leo Spreksel Award als de BNG Bank Dansprijs.