Jelena Kostic

How it ends

DANS/BEWEGING

  • Vrijdag
  • 13  Maart
  • 20:30  Uur
  • Beschikbaar
  • €21,50

horeografie: Jelena Kostić

Muziek: Dyane Donck

Spel: Noëmi Wagner, Blazej Jasinski, Judit Ruiz Onandi, Jorijn Vriesendorp

Choreografe Jelena Kostić buigt zich voor haar nieuwste voorstelling How it Ends over het fenomeen van de tunnelvisie. De mens die verbeten en vastberaden recht op een doel afgaat, in weerwil van tegenwerking en pijn.

How it Ends zoomt in op de alles-of-niets mentaliteit, de tunnelvisie die nodig is voor het leveren van een ongekende prestatie. Vijf dansers, vier vrouwen en een man, bevolken het speelveld. Ze focussen zich, bereiden zich voor, sluiten zich mentaal af voor alles wat afleidt. Tot het moment daar is, en alle training, opoffering en pijn zich ontlaadt in de strijd. En wat blijft er dan nog over na de strijd, na het verlies of de winst? Jelena Kostić gebruikt het lichaam als ultiem vertelinstrument in een doorleefde danstaal vol contrasten en emoties.

 

Over Jelena Kostić:

Stichting Kostić is een klein dansgezelschap uit Tilburg, opgericht in 2009. In plaats van afzonderlijke voorstellingen te produceren, gelooft artistiek leider/choreograaf Jelena Kostić (Belgrado, 1976) in het concept van het overkoepelende project, waarbij één dominant thema meerdere producties in verschillende formaten oplevert: theatervoorstellingen, korte solo’s en duetten, fototentoonstellingen en dansfilms. Een voorstelling wordt vaak uitgebreid met een extra, verdiepend programma. Hiervoor nodigt Jelena lokale artiesten en sprekers uit om hun visie en verhalen te delen over het overkoepelende onderwerp.

Dit bleek een sterke troef van Jelena’s cross-community ambities. Zo bevatte elke voorstelling van The Bold, The Bound & The Brittle bijdragen van vooraanstaande vrouwelijke politici en zakenvrouwen. Hun persoonlijke verhalen werden tegenover een productie over macht en kwetsbaarheid gezet. Stichting Kostić organiseert ook workshops voor studenten en professionals. De choreograaf staat centraal in een inspirerende en steeds groter wordende kring van trouwe onafhankelijke kunstenaars: dansers en performers, componisten en muzikanten, filmmakers en ontwerpers.