Theater Ins Blau

De verhalenverzamelaar (try-out)

THEATER

  • Donderdag
  • 23  April
  • 20:30  Uur
  • Beschikbaar
  • €24,50
  • Vrijdag
  • 24  April
  • 20:30  Uur
  • Beschikbaar
  • €24,50

Regie: Gerardjan Rijnders

Spel: Dick van den Toorn

Boudewijn Büch was een man met vele fascinaties. Een onrustige ziel opgejaagd door de onstilbare honger om te verzamelen, de noodzaak om te reizen en de drang om erover te verhalen.

De meest uiteenlopende onderwerpen, van geschiedenis tot kunst, van literatuur tot popmuziek, de wereld en zijn eigen achtergrond, hij herleidde ze tot avontuurlijke gebeurtenissen; en sprak erover met zulke aanstekelijke geestdrift, dat je wel moest luisteren. Dat was de kern van zijn bestaan: de nooit aflatende drift om te vertellen. Een verzamelaar van verhalen.

Van 23 april tot en met 6 juni 2020 brengt theater Ins Blau De Verhalenverzamelaar, een voorstelling geïnspireerd op deze bekende schrijver en programmamaker. Daarin zullen natuurlijk zijn favoriete onderwerpen voorbij komen, zoals bijvoorbeeld Mick Jagger, de Dodo, Napoleon, Goethe of Andy Warhol, maar zal hij ook over zichzelf vertellen.

Büch verwerkte zijn eigen leven in al zijn romans, zoals bijvoorbeeld in zijn bekendste boek De Kleine Blonde Dood. Daarbij liet hij zijn fictie voortdurend over de randen van zijn romans klotsen. Als geen ander bezat Boudewijn Büch het vermogen om feiten en verzinsels tot één geheel te smeden, waarbij het steeds onduidelijker werd wat precies nog echt gebeurd was.

Juist in deze post-truth tijd waarbij er geen eenduidige waarheid meer is, meningen worden verkocht als feiten en feiten worden afgedaan als meningen, houden de fantastische verhalen van Büch  in deze voorstelling ons een spiegel voor en vertellen over onze eigen verhoudingen tot waarheid, werkelijkheid en (zelf)misleiding.

Omdat Boudewijn Büch in Leiden woonde, ontstond het plan om er een echte Leidse voorstelling van te maken. Zo wordt De verhalenverzamelaar op locatie gespeeld, namelijk op zijn oude middelbare school: het Bonaventuracollege in de Mariënpoelstraat in Leiden. De school waar het allemaal begonnen is en waar hij zijn bijtende roman De Hel aan heeft gewijd.


Bij deze voorstelling wordt een uitgebreid randprogramma aangeboden met een diner en bijzondere lezingen, een stadswandeling langs plekken in Leiden die een belangrijke rol hebben gespeeld in de jonge jaren van Boudewijn Büch. Randprogramma is niet bij ticketprijs inbegrepen. Informatie over randprogramma volgt later.

LET OP: op 23 en 24 april 2020 zijn de try-outs van De Verhalenverzamelaar.