Jip Smit

Blue Monday: Motherland

BLUE MONDAY

  • Maandag
  • 12 /10 Oktober
  • 20:30 Uur
  • Beschikbaar
  • 16.50
  • 15.50

Concept en spel: Jip Smit

Een fantasy voorstelling voor volwassenen.

Theatermaker Jip Smit neemt u mee naar een duistere en magische wereld. Een plek waar alles draait om eeuwenoude tradities en rituelen. Hier, op ‘De Eilanden’, worden mannen 80 jaar oud en leven vrouwen maar drie dagen. Maar dan wordt Katinka geboren...

Motherland vertelt het verhaal van een strijdlustige vrouw die anders is en zich zal verzetten tegen de gevestigde orde. In deze solovoorstelling brengt Jip Smit een ode aan het fantasy-genre en daagt u uit de grenzen van uw verbeeldingskracht te verleggen. Door afstand te nemen van de realiteit kunnen we deze juist beter bekijken en bevragen. Zo komen we er wellicht achter dat ze op ‘De Eilanden’ minder verschillen van ons dan we denken. In een verhaal vol zwarte humor, waar Game of Thrones en The Office elkaar ontmoeten, worden actuele thema’s als norm-denken en man/vrouw verhoudingen aan de kaak gesteld. Hierin begeeft ons hoofdpersonage Katinka zich op een gevaarlijke zoektocht naar haar identiteit. Ze zal het kwaad van haar verleden in de ogen moeten kijken, en zich bevrijden van de heersende norm.

Jip Smit speelde eerder bij gezelschappen als Internationaal Theater Amsterdam, Orkater en Stage-entertainment. Afgelopen seizoen was ze te zien in de veelgeprezen revue ‘Showponies’. Met Motherland maakt ze haar debuut als theatermaker.

Jip Smit heeft met deze voorstelling The Best Of Fringe 2020 award gewonnen. De Jury: "Jip Smit is een ‘meesterverteller. Ze neemt het publiek moeiteloos mee in een mooi verhaal. Game of Thrones meets feministisch manifest."


 

Reviews

Solodebuut Jip Smit is een zalige hutspot van invloeden

- Het Parool

In de solo Motherland combineert Jip Smit fantasy met knullige kantoorhumor

- De Volkskrant