De Nieuwe Oost | Mart van Berckel

Blue Monday: Continenten

BLUE MONDAY

  • Maandag
  • 13  Januari
  • 20:30  Uur
  • Beschikbaar

Regie: Mart van Berckel

Spel: Freek Nieuwdorp en Merel Severs

Een schilderachtige, tekstloze voorstelling over de waanzin in het alledaagse

Welke duistere verlangens gaan er schuil achter de façade van ons alledaagse bestaan? Wat gebeurt er, als de oppervlakte van ons laagje beschaving begint te barsten?

In Continenten zien we het leven van twee mensen op imploderen staan. Ze proberen zich staande te houden in een dagelijkse routine, maar uit de scheuren in hun perfecte bestaan kruipen duistere en gewelddadige verlangens. Binnen de vier muren van hun woonkamer lijkt de grens tussen mens en beest angstvallig dun te zijn.

Regisseur Mart van Berckel en vormgever Vera Selhorst laten zich inspireren door het werk van filmregisseur Michael Haneke en schilder Edward Hopper. Met minutieus gebruik van muziek, vormgeving en licht, toveren ze een magisch-realistische wereld op toneel waarin de scheidslijn tussen dagelijkse sleur, fantasie en nachtmerrie vervaagt. Continenten is een koortsachtige visuele trip die even esthetisch als angstaanjagend is.


Inleiding
Voor de voorstelling zal er in de foyer een inleiding over Der siebente Kontinent, film en theater door filmjournalist Hugo Emmerzael (De Filmkrant) gegeven worden.
Deze inleiding start om 19:45 uur en is kosteloos voor de bezoekers van de voorstelling.

Oostenrijkse regisseur Michael Haneke staat bij filmliefhebbers bekend als schrijver en maker van oogstrelende, maar ook huiveringwekkende films als Caché (2005), Das weiße Band (2009) en Amour (2012). Voor Continenten lieten regisseur Mart van Berckel en vormgever Vera Selhorst zich inspireren door Haneke’s speelfilmdebuut Der siebente Kontinent (1989). Bijgestaan door filmfragmenten uit het oeuvre van Haneke vertelt filmjournalist Hugo Emmerzael in ruim 30 minuten over Haneke’s cinema, terugkerende thema’s in zijn werk, de vervreemdende horror van Der siebente Kontinent en de uitdagingen van film vertalen naar het toneel.