In verband met de landelijke maatregelen coronavirus zijn alle voorstellingen tot 9 februari 2021 afgelast.
Bezoekers met een kaartje worden zo spoedig mogelijk per e-mail geïnformeerd over de mogelijkheden restitutie.

De kassa en het kantoor van Theater Ins Blau is tot nader order gesloten.
We zijn bereikbaar via info@theaterinsblau.nl

Tg Echo

Echo

THEATER

  • Vrijdag
  • 21 /05 Mei
  • 20:30 Uur
  • Beschikbaar
  • 19.00
  • 15.50

Tekst: Koen Frijns
Regie: Ko van den Bosch 
Muziek: Eef van Breen en de Eef van Breen Group 
Spel: Anna Schoen

Een beeldende, muzikale, zwart-komische one-woman-show

Moet je de dood omarmen om ten volle te kunnen leven?  

Onze houding ten opzichte van de dood is tweeslachtig.  Enerzijds zoeken we de dood voortdurend op, in kunst, theater, film en literatuur, in de hoop greep op hem te krijgen. Anderzijds proberen we de realiteit van de dood in ons leven te ontlopen. Maar soms staat hij ineens voor onze neus. 

Toen Anna 11 was overleed haar moeder. Nu ze zelf moeder is en het moment dat zij ouder zal zijn dan haar eigen moeder ooit geworden is in zicht komt, is het tijd voor een ode haar. Aan het moederschap. Een ode aan het leven. En daarmee een ultieme afrekening met de dood. 

De muziek van de Eef van Breen Group is het fundament van de voorstelling en representeert de wereld om Anna heen. De omstandigheden waar ze geen invloed op heeft, zoals de dood van haar moeder. Anna probeert, zoals wij allemaal, zich door dit soort omstandigheden/ het leven heen te manoeuvreren. Soms door zich te laten meevieren en soms door er dwars tegenin te gaan. Maar de muziek, de tijd, de wereld blijft doordraaien en volgt zijn eigen logica en causaliteit. 

Schrijver Koen Frijns heeft zich laten inspireren door de muziek en gesprekken tussen Anna en haar vader. Hij heeft het personage Anna geplaatst in een meedogenloos continuüm, op een vuilstortplaats wachtend op een smerige engel. 

ECHO is een voorstelling over dood en geboorte waarin het zoeken naar een parkietenpootje in een fijn-restafvalcontainer meer over moederschap zegt, dan alcoholvrije wijn drinken op je eigen babyshower.  

Over theatergroep ECHO 
ECHO is punk-poëtisch, absurdistisch, activistisch en eigentijds. De speelstijl is rauw, gekenmerkt door uitputting en het opzoeken van grenzen. De voorstellingen zijn rationeel ongrijpbaar en op gevoelsniveau duidelijk herkenbaar. De altijd aanwezige humor is zwart, banaal, satirisch en soms subtiel. Aan de basis van alle voorstellingen staat de persoonlijke zoektocht: ‘Hoe ons te verhouden tot het ogenschijnlijk maakbare leven’. 

Theatergroep ECHO uit Arnhem is opgericht in 2010 door Anna Schoen en Lotte Dunselman. Zij hebben binnen het Nederlandse theaterlandschap een eigen theatervorm ontwikkeld, in wisselende samenwerking met gerenommeerde theatermakers en aanstormend talent. 

ECHO beweegt tussen beeldend- en bewegingstheater, performance en nieuw Nederlands teksttheater in. Aan de basis van het maakproces staat altijd een op maat geschreven script, dat op de vloer een beeldende en fysieke vertaling krijgt. 

ECHO snijdt belangwekkende thema’s aan, zoals maatschappelijk conformisme (Burgerlijke schemering), de hedendaagse overdaad aan informatie (Hotel Informatie), social justice (De moraalridder) en de zoektocht naar zingeving (Club Catharsis). 

Binnen dat kader schetst ze een heel eigen universum, dat de toeschouwer een vervreemdend spiegelbeeld voorhoudt. 

  

ECHO maakt voorstellingen waarin steeds een sociaal systeem onder de loep wordt genomen. Om dat systeem vervolgens met een hoop vervreemding binnenstebuiten te keren en te bevragen. Via theater tonen we een weerspiegeling van de maatschappij, maar dan wel één waarin alles nét even anders is: als een echo met een iets vervormde klank. Want, zoals Socrates zo mooi verwoordde: 

 

‘Wijsheid begint met verwondering.’