Theater Utrecht | Espen Hjort

Zwarte Lente

THEATER

  • Donderdag
  • 17 /12 December
  • 20:30 Uur
  • Beschikbaar
  • 20.00
  • 15.50

Regie en tekst: Espen Hjort
Muziek: Marko Ivic
Spel: Mees Borgman en Dries De Sutter 

Zwarte Lente is een fysieke en associatieve theatervoorstelling van regisseur Espen Hjort over liefdesverdriet, afscheid en het einde van de natuur. Een balanceer-act tussen tekst en beweging voor twee acteurs en een muzikant.

Zwarte Lente begint als twee geliefden (Mees Borgman en Dries De Sutter) uit elkaar gaan. De man gaat naar buiten om tot zichzelf te komen, zoekt rust in de natuur. Maar alles wat groen is, alles wat leeft, is verdwenen. Hoe moet hij nu verder?  
Tijdens een doorwaakte nacht overdenkt hij zijn verbroken relatie en ontdekt waarom hij medeverantwoordelijk is voor de situatie waarin hij zich bevindt.
Zwarte Lente is een hedendaagse parabel over de liefde en over de hardnekkige scheiding tussen mens en natuur. 

“Het is hard nodig om nieuwe manieren van mens-zijn te vinden, om onszelf te begrijpen ten opzichte van de wereld om ons heen, want de consequenties van de tweedeling mens-natuur zijn onaangenaam helder geworden” aldus Espen Hjort. 

De verbinding tussen lichaam en landschap 
De intieme relatie tussen de wereld en ons innerlijk landschap is een terugkerend thema in het werk van Espen Hjort. Zijn voorstellingen zijn typerend in hun drama: geen groots dramatisch conflict, maar een mens in conflict met zichzelf en de wereld. Met Zwarte Lente zet Espen Hjort zijn onderzoek naar ecologie en theater voort. Stel dat de relatie tussen mens en natuur een liefdesrelatie is - wie verlaat wie? Verlaat ik jou of jij mij? Wie moet de leegte vullen als jij weg bent? Wil de natuur wel met ons door? Willen wij door met de natuur? Wie zijn we zonder elkaar? 

Over Espen Hjort 
Espen Hjort maakt fysiek en associatief theater over hoe we met elkaar samen (kunnen) leven. Afgelopen jaren presenteerde hij bij Theater Utrecht Goat Song (2017) en Casino Nonstop (2017) en met zijn eigen stichting Skorpetind in coproductie met Het Huis Utrecht My Heart Into My Mouth (2018) en Happy Together (2020).

Over Theater Utrecht 
Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en brengt geëngageerd, hoogwaardig en cutting edge theater voor een zo breed mogelijk publiek. Het houdt de ogen wijd open naar de wereld en put daarbij uit allerlei mogelijke bronnen: van eeuwenoud tot hagelnieuw, van proza en film tot poëzie. De makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en verkennen zo doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater.