Toneelschuur Producties

De Stoelen

THEATER

  • Zaterdag
  • 09 /10 Oktober
  • 20:30 Uur
  • Beschikbaar
  • 19.50
  • 15.50

Regie: Jessie L'Herminez
Spel: Anne Fe de Boer, Linda Zijl

Een negentigjarig stel gaat op een plek omringd door water haar einde tegemoet. Ver weg van de beschaving zoals we die kennen, moeten de oudjes het samen zien te redden. Elke avond spelen ze ‘verbeeldinkje’. Iedereen die ertoe doet komt op bezoek en krijgt een stoel. Uiteindelijk staat hun hele woning vol met stoelen en denkbeeldige mensen. Zo fantaseren ze een realiteit waarmee ze kunnen leven. Één waarin hun grote boodschap, die de mensheid kan redden, onthuld zal worden. Als ze spelen zijn ze even van zichzelf verlost. Maar wie niet weet dat hij speelt, speelt niet meer. En is het dan nog een spel? Waar ligt de grens tussen spel en waanzin? Zijn ze er straks nog wel om naar hun eigen, verlossende boodschap te luisteren?

Jessie laat twee dertigers de bejaarde hoofdpersonen uit Ionesco’s tragische klucht verbeelden. Spelen de acteurs hun latere zelf? Het wordt tegelijk een oefening in ouderdom en spel. Een groteske lachspiegel die menselijke gebreken op tragikomische wijze weerkaatst. Hoe kan het besef te zullen sterven ons leven verrijken? Hoe kunnen we blijven spelen en daarmee de realiteit veranderen zonder onszelf voorgoed kwijt te raken? Is geluk een kwestie van je bewustzijn sturen en de dingen met meer fantasie bekijken? 

JESSIE L’HERMINEZ OVER DE STOELEN: “Met deze voorstelling wil ik een ode brengen aan het spel en de verbeelding: een grote bron van vreugde in het tragische menselijk bestaan. Door spel en verbeelding is het mogelijk zelf 'zin' te 'verzinnen'. Wat de omstandigheden ook zijn, het spel en de verbeelding zijn er altijd om die te verzachten. In de verbeelding ben je vrij de realiteit naar je hand te zetten. Ook wil ik zichtbaar maken dat het spel ten grondslag ligt aan de cultuur: het construct van maatschappelijke gedragscodes, hiërarchieën, normen en waarden.  Als we dit kunnen en durven zien, kunnen we de spelregels ook veranderen. Graag daag ik mensen uit tot een spelende levenshouding. Ik hoop dat dit een duurzame blijdschap en vreugde geeft, al dan niet raar, verrukkelijk en tegen beter weten in.”

Jessie L’Herminez (1990) studeerde Theaterdocent aan de Academie voor Theater in Tilburg en studeerde onlangs af aan de Regie Opleiding van de Academie voor Theater en Dans op de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam. In haar afstudeerjaar maakte Jessie Shopping and Fucking van Mark Ravenhill. Haar tweede afstudeervoorstelling Een Carnaval maakte zij met professionele- en amateurspelers. Deze won de André Veltkamp Beurs. Ze werkte daarbij net als voor De Stoelen samen met scenografe Lisanne Bovee. Ook liep zij stage bij Woyzeck, regie Johan Simons bij het Burgtheater in Wenen. 
Als regisseur verlangt Jessie specifiek naar acteurs die hun tekstuele ambacht sterk kunnen combineren met hun fysieke vaardigheden. In het najaar van 2019 onderzocht Jessie in het Schuur Atelier: Mag ik mijzelf aan uw voeten leggen hoe zij met acteurs een eigen expressionistische en fysiek technische speelstijl kon ontwikkelen. In het voorjaar van 2020 zou Jessie ook Starring #23 regisseren, de jaarlijkse productie voor en door jongeren. Deze is vanwege het coronavirus verschoven naar voorjaar 2021 en is opgevoerd als hoorspel.