Vanja Rukavina

Far East vs West

THEATER

  • Vrijdag
  • 25 /03 Maart
  • 20:30 Uur
  • Binnenkort in verkoop
  • Zaterdag
  • 26 /03 Maart
  • 20:30 Uur
  • Binnenkort in verkoop

Regie: Vanja Rukavina
Spel: Keja Klaasje Kwestro, Bram Suijker e.a.

Een vergelijking tussen het westen en het verre oosten. Sterker nog: een wiskundige vergelijking. We zien letterlijk twee werelden naast elkaar. Twee huiskamers naast elkaar. Een Japanse en een Nederlandse. Twee repertoires. Een soort toneel op het toneel waarin de decibels, hoeken en etiquettes vastgelegd worden als in een wetenschappelijke documentaire. 

Links ons individualistische westen. De eigen mening staat op nummer 1. Met hoeveel decibel je die neerklettert, bepaalt het applaus dat je krijgt. Je kiest voor jezelf want uiteindelijk zit je met jezelf opgescheept. Rechts het verre oosten, waarin het collectief centraal staat. Waar je beleefd en respectvol bent naar je medemens om zo een effectieve, veilige samenleving op te kunnen bouwen. Je eigen dromen en wensen, die schuif je maar aan de kant. Je kiest voor de groep, buigt nog een aantal graden meer, want uiteindelijk zit je met elkaar opgescheept. Wat zouden we van elkaar kunnen leren? Waarom kan je een cultuur niet stereotyperen en wat is het gevaar als je gaat vergelijken?

VANJA RUKAVINA OVER FAR EAST VS WEST: “Door mijn eigen achtergrond ben ik als maker vaak bezig met culture clashes. Als kind had ik al een fascinatie voor Japanse tekenfilms en 9 jaar geleden ben ik me gaan verdiepen in de taal. Door Japans te leren en daar veel naartoe te reizen ben ik meer te weten gekomen over het land en de mensen. Vanuit westerse blik wordt gedacht dat Japanners nauwelijks emoties tonen. Dat klopt niet. De maatschappij daar richt zich meer op het collectief en minder op het individu, maar dat maakt de mensen niet minder gevoelig. Hoe meer ik in beide werelden ‘thuis’ ben, hoe meer ik denk dat we toch enorm veel van elkaar zouden kunnen leren. Een minder egoïstische maatschappij hier en een wat zelfzuchtigere daar. Door alle mechanismen bloot te leggen wil ik laten zien wat een rijkdom een andere cultuur je kan bieden.”
 
Far East vs West is onderdeel van De Co-producers