Bambie / Paul van der Laan

Heen

THEATER

  • Woensdag
  • 24 /11 November
  • 20:30 Uur
  • Beschikbaar
  • 19.00
  • 15.50

Idee en spel: Paul van der Laan

Psychoses kunnen een leven diepgaand beïnvloeden. Ze brachten mij naar uithoeken van mijn geest die ik nog niet kende. In deze solo zoek ik momenten op waar mijn waan het won van de werkelijkheid. En andersom.’ - Paul van der Laan 

Een man keert terug in de kale kamer die zijn gevangenis was, maar ook een veilige begrenzing van zijn op drift geraakte geest. De kamer betreden is teruggaan naar de duisternis, de angstfantasieën, de uitzinnige extase en de grootheidswaan. 

In uitgezuiverde, fysieke taferelen zonder veel woorden laat Van der Laan zijn lichaam herinneren hoe het was. Het publiek is zijn intieme getuige, maar verandert mee met zijn verschuivende binnenwereld. Het wordt de dokter die hem controleert, de broer die op bezoek komt of de indringer die zijn spullen heeft verschoven. 

Heen stond in Het Parool in de top 5 beste voorstellingen van 2019: “Over jezelf tot het uiterste dwingen. In deze indrukwekkende solo doet ook mimespeler Paul van der Laan dat. Met zijn lichaam als instrument en canvas toont hij de destructieve en uitputtende greep die psychoses kunnen hebben op een mens. Op momenten een bijna ondraaglijke kijkervaring en juist daarom ijzersterk.” 

Reviews

Door de scènes naadloos in elkaar over te laten lopen laat Paul van der Laan het publiek ervaren wat het betekent om de controle over je eigen geest kwijt te raken. Het onwaarschijnlijk gedetailleerde spel van Van der Laan doet de rest.

- Theaterkrant

De voorstelling is in al haar details pijnlijk herkenbaar voor iedereen die wel eens een psychiatrische instelling van binnen heeft gezien, en de beeldende abstractie die Van der Laan inzet voegt daar nog een extra laag aan toe.

- Theaterkrant

Theatraal engagement van een bijna ongeëvenaarde urgentie en generositeit.

- Theaterkrant