FAT: DansBlok

PLASTISCH

FESTIVAL

  • Zondag
  • 27 /06 Juni
  • 14:30 Uur
  • Beschikbaar
  • 5.00
  • Zondag
  • 27 /06 Juni
  • 17:00 Uur
  • Beschikbaar
  • 5.00

Dit is onderdeel van het Festival van het Andere Theater
Locatie:
Podium Zeeheldenbuurtpark, Tasmanstraat, Leiden

Deze voorstelling duurt 30 minuten.

Credits
Dans en choreografie: Rosa Allessie | Éryn Nieuwint | Dieuwertje Spek | Tessa Wouters
Choreografisch advies: Lenna Schouten
Muziek: Enrico Meijer
Kostuums: Wobine Bosch

Een krachtige dansvoorstelling vol glanzende beelden over onze paradoxale verhouding met plastic

Plastic heeft de mensheid veel gebracht. Het is praktisch, stevig, betrouwbaar en goedkoop. Maar: plastic vergaat niet. Het grootste gedeelte van onze plastic gebruiksvoorwerpen kan niet worden gerecycled en eindigt ergens als zwerfafval in de natuur, op stranden of in de oceaan als plastic soep. Dit fantastische product verstikt de wereld, letterlijk en figuurlijk. Het verlangen naar comfort stuurt ons continu naar het gebruik van eenmalige producten. Plastic is de katalysator van onze ’wegwerpmaatschappij’.

Ook de maakbaarheid van het leven wordt gesymboliseerd door plastic. Het schoonheidsideaal van nu is ‘plastic fantastic’. We willen onze jeugdigheid conserveren; alsmaar slanker, strakker of jonger. Plastische chirurgie, fillers, botox, het wordt allemaal steeds normaler en bereikbaarder voor iedereen. We willen lijken op de filters van Instagram. Beetje bij beetje zijn we onszelf aan het plastificeren.

Plastic is nuttig en vernietigend, mooi en lelijk tegelijkertijd. In PLASTISCH belichamen vier dansers de levensloop en tegenstrijdige eigenschappen van plastic in een poging te ontrafelen waar de grenzen van het succes liggen. In hoeverre is alles maakbaar, kneedbaar, stuurbaar en tegen welke prijs? Wie of wat bepaalt wanneer het ‘tot hier en niet verder’ is?

DansBlok
DansBlok, bestaande uit Rosa Allessie, Éryn Nieuwint, Dieuwertje Spek en Tessa Wouters, is hét professionele danscollectief van Leiden. We maken dansvoorstellingen en dansfilms waarbij we inspiratie halen uit actuele, maatschappelijke thema’s die ons fascineren en de noodzaak oproepen om te reageren. Herkenbare situaties en emoties vertalen we naar fysieke, dynamische choreografieën. We maken gelaagde, schurende en intuïtieve voorstellingen.
PLASTISCH is een co-productie met Theater Ins Blau en gaat op 27 juni in première op Festival van het Andere Theater (FAT). Najaar 2021 wordt PLASTISCH vertaald naar een film.

Festival van het Andere Theater
Ervaar nieuwe vormen van theater in je eigen wijk en het theater. Een ode aan het publiek, de samenleving en het experiment. Bezoek unieke voorstellingen, maak kennis met de makers en stel jezelf de vraag: is dit eigenlijk nog wel theater?

Tijdens het Festival van het andere theater staan we in de wijken De Kooi, De Waard en De Merenwijk in Leiden. Beleef theater door zelf mee te doen. Denk aan een wandeling langs muren, een economische tarotkaartvoorspelling of een dans die je doet door de podcast die je luistert. Meer van de klassieke theaterervaring? Bezoek Theater Ins Blau en Theater De Generator voor bijzondere voorstellingen in de avond.

Het Festival van het Andere Theater ervaar je zaterdag 26 en zondag 27 juni op diverse locaties in Leiden.

Initiatiefnemer Kees van Leeuwen van Theater Ins Blau: “Theater is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Theater neemt je mee. Jij ervaart zelf in het hier en nu wat theater voor jou betekent. Er is geen fout antwoord, want het is jouw antwoord.”
Initiatiefnemer Ioana Tudor van Theater de Generator: “Tijdens het FAT geven we het publiek de hoofdrol, door voorstellingen te programmeren die het publiek letterlijk onderdeel maakt van de voorstelling maar ook door in figuurlijke zin het publiek verantwoordelijk te maken voor wat ze zien.

Ga voor meer informatie naar fatleiden.nl of volg ons op onze social media kanalen.