THEATER

Door de schaduw heen

Likeminds|Dilan Yurdakul

18 November 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 19.50
€ 15.50

ONTDEK DE VOORSTELLING

  • Door de schaduw heen
  • Door de schaduw heen
  • Door de schaduw heen
  • Door de schaduw heen

Door de schaduw heen

Tekstcoach: Liet Lenshoek
Regie: Julie van den Berghe
Muziek: Stijn Hoes 
Voorstelling: Dilan Yurdakul

"Heel lang heb ik gedacht dat ik alles zelf bepaalde, dat ik mijn lot in eigen handen had. Mijn identiteit zelf vormgaf”  

Door de Schaduw heen is een heftig poëtisch portret van een jonge Nederlandse vrouw met wortels in Turkije die nergens thuis is; die zich overal verloren voelt en in een gevecht verwikkeld is met haar bipolariteit.  

Als in een rollercoaster dendert Dilan Yurdakul door haar gedachtewereld van het ene uiterste naar het andere, op zoek naar houvast, naar identiteit, in een voortdurende poging om met zichzelf samen te vallen. Maar dat wat ze is, is alleen verwarring. Ze voelt zich een vreemde. Op school. Bij de korfbal. Bij de dokter, maar ook bij haar familie.  

Overal moet ze zich voordoen als iemand die ze niet is. Iedereen lijkt haar in een mal wil te willen persen waar ze helemaal niet in kan passen.  

Door de Shaduw Heen legt een wereld van depressie, verwarring en verlorenheid bloot, van trauma’s, lijden, schaamte, schuld en vlucht. Dilan stelt de vragen die ze eerder niet durfde te stellen, in een poging de gaten in haar identiteit op te vullen.  

Kan je je door de schaduwen heen vechten en jezelf opnieuw uitvinden?  

Door de Schaduw Heen werd door de wijkjury van Het NTF geselecteerd als beste voorstelling van 2020.  
Juryrapport: De euforie versus de onzekerheid van de bipolariteit en het leven in een spagaat tussen twee culturen resoneerden bij de juryleden die de ontworteling van nabij kennen. Dilan maakt haar verhaal voor iederéén invoelbaar.  

Over het gezelschap/de maker: 
Dilan Yurdakul (1991) is actrice en theatermaakster. Yurdakul begon met acteren bij theatergroep RAST, Jongerentheater 020 en vervolgens bij Likeminds. Ze speelde voor televisie oa. in GTST ( 2012-2019) en de videoland serie Bonnie & Clyde ( 2021) en stond op toneel in Wie is Bang? van NTGent. 

18 November 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 19.50
€ 15.50

REVIEWS VAN Door de schaduw heen

Dilan Yurdakul pelt alle lagen van haar identiteit af en is daarbij schaamteloos, soms op het gênante af. Het maakt haar voorstelling alleen maar intenser, pijnlijker en persoonlijker.

- Volkskrant | | Sterk

Een dappere vertelling verpakt in een geraffineerde vorm. Yurdakul heeft GTST helemaal niet nodig om te schitteren.

- Het Parool

In een knap gecomponeerde monoloog duikt ze in haar afkomst, angsten en depressie.

- Het Parool

Yurdakul imponeert met haar rauwe, energieke theatertaal

- NRC

Door de schaduw heen is een schitterend portret van een jonge, Turkse vrouw die anno 2019 in Nederland met een geestesziekte leert leven. Maar nog belangrijker: het is een eerlijke en openhartige weergave van hoe een dergelijk leven eruit ziet.

- Theaterkrant - Keuze van de Criticus

De grootste verdienste van Door de schaduw heen is de rauwe, ongefilterde oprechtheid die Yurdakul en regisseur Julie van der Berghe weten te bewerkstelligen.

- Theaterkrant - Keuze van de Criticus