DANS/BEWEGING

Sonatinas4Feet

Duda Paiva Company | Fractal Collective

12 April 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 20.00
€ 15.50

ONTDEK DE VOORSTELLING

  • Sonatinas4Feet
  • Sonatinas4Feet
  • Sonatinas4Feet
  • Sonatinas4Feet
  • Sonatinas4Feet
  • Sonatinas4Feet
  • Sonatinas4Feet
  • Sonatinas4Feet
  • Sonatinas4Feet

Sonatinas4Feet

Concept: Duda Paiva en Fractal Collective
Regie: Duda Paiva
Choreografie: Zino Ainsley Schat
Dans: Zino Ainsley Schat en Conni Trommlitz
Muziek: Wilco Alkema en Zino Ainsley Schat

Magische schuimrubberen sculpturen en acrobatische urban dance komen samen in Sonatinas 4 Feet. Een voorstelling van Duda Paiva Company en Fractal Collective, geïnspireerd door het werk van de Braziliaanse fotograaf Alair Gomes. Alair Gomes maakte in het Brazilië van de 70-er jaren met zijn telelens als wapen, foto’s van het perfecte mannelijke lichaam. Verlangen en nieuwsgierigheid waren de voedingsbodem van deze ‘gestolen’ beelden. Rauw, ongekunsteld, soms onbedoeld agressief. In 1992 werd hij als gevolg van zijn foto’s vermoord.
Gomes geloofde niet in het unieke beeld. Met series van opeenvolgende shots creëerde hij een ritme, een beweging, of zoals hij het zelf noemde ‘Sonatinas’. Zijn werk bleef lange tijd onbekend. Pas recentelijk werd Gomes ontdekt door vooraanstaande kunstinstituten als MoMA in New York en Maisonnette Cartier in Parijs.

Paiva en twee dansers van Fractal Collective pakken de analoge poëzie van Gomes’ sonatinas op. Camera en telelens worden ingewisseld voor danserslichamen en schuimrubberen sculpturen. Hun voedingsbodem? Grenzen, veiligheid, kwetsbaarheid en hoop. Een zoektocht naar het perspectief en het ritme van de wereld van vandaag.  

“De b-boys van Fractal dagen de grenzen van hun eigen kunnen uit. Het lijkt alsof ze de vloer willen doorboren, of zich lanceren in de lucht. Het is heel verfrissend hoe ze met hun lichaam omgaan en de wetten van de zwaartekracht trotseren. De open mindedness van de dansers wil ik naar een next level brengen, van confrontatie en fantasie
(Duda Paiva in een interview met Dans Magazine)

Over Duda Paiva Company 
Duda Paiva Company maakt visuele voorstellingen met poppen en dans. Met zijn danspartners, gesneden uit flexibel schuimrubber, bouwt Duda Paiva ongrijpbare, magische werelden, soms pijnlijk confronterend maar altijd met gevoel voor humor. Paiva staat internationaal bekend om zijn techniek waarmee hij zijn schuimrubberen sculpturen tot leven laat komen: de Object Score.  

Over Fractal Collective
De dansers van Fractal Collective zijn pioniers binnen de urban dance wereld en brengen deze dansstijl van de straat naar de schouwburgen. Fractal is actief in de nationale top van de breakdance battle scene. 

 

12 April 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 20.00
€ 15.50

REVIEWS VAN Sonatinas4Feet

De beeldtaal is ongekend sterk en po√ętisch.

- Theaterkrant (Keuze van de Criticus)

De mix van urban dance en de bijna documentaire, vertellende dans van Duda Paiva Company heeft een sculpturale zeggingskracht.

- Theaterkrant (Keuze van de Criticus)

The puppets are magnificently, and lovingly made

- Movement Exposed

Een jongere rubberen Gomes laat vanaf een zuil de camera klikken terwijl soepele danserslichamen zich meten met de stramme dimensies van een tafelblad en -frame, maar ook met elkaars uiterst plastische breaking skills: wervelende spins op rug, molenwiekende benen, grillige schouderstanden.

- NRC