THEATER

Kroon

HZT|Gillis Biesheuvel|Sarah Moeremans

05 November 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 21.00
€ 15.50

ONTDEK DE VOORSTELLING

  • Kroon

Kroon

Tekst en Research: Dana Linssen  
Regie: Sarah Moeremans
Spel: Gillis Biesheuvel en Luca Bötzel

Geïnspireerd door het bijzondere parcours van Marco Kroon die ‘als een Icarus ten hemel steeg en zijn vleugels brandde aan de dagdagelijkse werkelijkheid’, denkt maker en acteur Gillis Biesheuvel na over de positie van het Nederlandse leger. In tijden van vrede zijn onze strijdkrachten overbodig, bij dreiging moeten ze harder toeslaan.  

Gillis Biesheuvel en schrijver Dana Linssen hebben Marco Kroon en vele anderen bij defensie geïnterviewd om zo ons burgers inzicht te geven in de complexe en gesloten wereld van defensie, waar overtuiging, eer en landsbelang strijden met het leven van alledag.

Kroon laat een militair zien die zijn sporen heeft verdiend en zijn vergissingen heeft gemaakt, en nu een dochter heeft die door haar pijlsnelle carrière bij defensie aan de vooravond staat van iets groots. Op de achtergrond is Europa weer betrokken geraakt bij een oorlog.  

Kroon is een verhaal over de kracht van de jonge ambitie, tegenover de terughoudende ervaring. Over inzicht en pijn, passie en blind vertrouwen. Een wereld van rangen en standen, materieeltekort en materiaalmoeheid, op zoek naar een nieuwe toekomst. De voorstelling maakt de complexiteit van de verantwoordelijkheid over de geweldsmonopolie inzichtelijk in een wereld met zoveel tegenstrijdige belangen.

Over het collectief
Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn.  

Piet Menu staat als curator en initiator aan het hoofd. Samen met co-artistiek leider & regisseur Sarah Moeremans en Ilrish Kensenhuis, hoofd educatie & publiekswerking en in samenwerking met de beste theatermakers vertellen we de verhalen die de wereld nodig heeft. In tijden dat een wereld recht krabbelt door vindingrijkheid en creativiteit laat Het Zuidelijk Toneel zich zien met voorstellingen en innovatieve projecten.
 
Wij bieden zoekende mensen nieuwe vergezichten door een portie creativiteit aan de werkelijkheid toe te voegen. In 2022 werkt Het Zuidelijk Toneel rondom het thema Normaal. 

05 November 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 21.00
€ 15.50