Krisztina de Châtel - VA Wölfl - Patricio Wang

Thron

Dans

donderdag
18 oktober
20:30 uur

Choreografie: Krisztina de Châtel

Muziek: Patricio Wang

Spel: Marina Bilterijst, Gilda Federica Cesario, Alina Fejzo, Mariagrazia Nacci, Martina Orlandi

Hypnotiserende herneming van Nederlandse moderne dansklassieker

De Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel herneemt het succesvolle‘Thron, dat ze in 1984 met de Duitse kunstenaar VA Wölfl en de Chileense componist Patricio Wang maakte. Mooi, want zo kan ook het huidige publiek kennis maken met deze gedenkwaardige voorstelling, een klassieker van de Nederlandse moderne dans.

De choreografie bouwt voort op het minimalistische werk uit de beginjaren van De Châtel, zoals bijvoorbeeld Lines (1979). Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd en vraagt om volledige overgave van de danseressen. VA Wölfl verzorgt ook voor de reprise van Thron de vormgeving en het kostuumontwerp. Voor het lichtplan is Bernie van Velzen benaderd. Componist Patricio Wang laat op verzoek zijn oorspronkelijke minimalistische muziek aansluiten op de huidige tijd.

Documentaire
Krisztina de Châtel manifesteert zich al 42 jaar lang, op hoog niveau, als choreograaf met haar onmiskenbare eigen stijl. De onbetwiste meester van de minimale dans werd zij genoemd, maar zij bleef haar werk door de jaren heen vernieuwen. Filmmakers Manon Lichtveld & Bas Westerhof reizen met De Châtel terug naar haar geboortehuis in Boedapest. Daar gaan zij op zoek naar de bronnen van wat zij noemen de 'uitzinnige beheersing' van De Châtel. Langzaam wordt duidelijk dat deze karaktereigenschap mogelijk een gevolg is van de voortdurende strijd tussen De Châtels disciplinaire opvoeding en haar ongebreidelde drang tot expressie.

Deze documentaire zal om 19:00 uur in de foyer getoond worden.

Recensies

Thron

“Een langzaam uitdijende beweging, waarin elke kleine verandering tot een gebeurtenis wordt.”

NRC

Thron

“Tachtig minuten op het puntje van je stoel, meegesleept worden door de herhalingen, geïmponeerd door de immense prestatie van de vijf danseressen, overweldigd door de strenge geometrische patronen...”

Leeuwarder Courant

Thron

“...dit complexe minimalistische dansstuk ademt wel zo'n helderheid en concentratie uit dat je ernaar moet blijven kijken.”

De Volkskrant

Thron

“De uitvoering van een nieuwe generatie dansers is verbazingwekkend goed.”

Theaterkrant

Thron

“Een hoogtepunt in De Châtels werk is Thron...”

Trouw

Type
Aantal
Prijs
Normaal
CJP/Student
Rolstoel
Totaal
Uitverkocht
Afgelast

Meer Dans

 

Social Media

Mijn Account

Nieuwsbrief

 

*Verplicht veld

Contact

Theater Ins Blau
Haagweg 6
2311 AA Leiden
T. (071) 5144614
info@theaterinsblau.nl

Telefoonnummer Kassa:
071-5141780
Open werkdagen van 13.00u tot 17.00u
En een uur voor aanvang van de voorstelling

Inschrijfnummer KvK: 41166221

Design: Zabriski Leiden - Development: Studio Projectie

© Theater Ins Blau