Maatschappij Discordia

Voltaire

Theater

donderdag
19 december
20:30 uur

Spel: Annette Kouwenhoven, Jan Joris Lamers, Miranda Prein

‘Laat ons lezen en laat ons dansen, dat heeft de wereld nog nooit kwaad gedaan.

Voltaire is een voorstelling gebaseerd op het leven en werk van de grote Verlichtingsman François-Marie Arouet (1694 – 1778). Net als George Orwell wiens boek 1984 opeens weer enorm actueel blijkt te zijn, is ook het gedachtegoed van Voltaire voor ons nog steeds van groot belang.

In zijn beroemde uitspraak: ‘Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen’ (overigens een formulering van zijn biografe Evelyn Hall) vinden we een interessant aanknopingspunt voor de hedendaagse discussie over vrijheid van meningsuiting.

Voltaire stond met beide benen in de politiek van zijn tijd en schreef daar onwaarschijnlijk veel boeken over, die hij overigens vaak in de Republiek der Nederlanden liet drukken. Maar zijn grote liefde was het toneel. Hij had een klein theatertje waar hij samen met vrienden, waaronder zijn beroemde vriendin Emilie Marquise du Châtelet, zijn eigen stukken opvoerde. Dit is voor ons het uitganspunt van deze voorstelling: we maken een avond met onbaatzuchtig wereldtoneel op het kleinst denkbare podium.

Type
Aantal
Prijs
Normaal
CJP/Student
Rolstoel
Totaal
Uitverkocht
Afgelast

Meer Theater

 

Social Media

Mijn Account

Nieuwsbrief

 

*Verplicht veld

Contact

Theater Ins Blau
Haagweg 6
2311 AA Leiden
T. (071) 5144614
info@theaterinsblau.nl

Telefoonnummer Kassa:
071-5141780
Open werkdagen van 13.00u tot 17.00u
En een uur voor aanvang van de voorstelling

Inschrijfnummer KvK: 41166221

Design: Zabriski Leiden - Development: Studio Projectie

© Theater Ins Blau