THEATER

Who's Afraid of Oscar Wilde

Compagnie Red Yellow & Blue

Add to my favorites

Discover the show

  • Who's Afraid of Oscar Wilde
  • Who's Afraid of Oscar Wilde
  • Who's Afraid of Oscar Wilde
  • Who's Afraid of Oscar Wilde

Who's Afraid of Oscar Wilde

Concept en tekst: Daan van Bendegem
Spel:
Daan van Bendegem, Sharlee Jo Daantje, Tobe Vandekerckhove, Eline van Gils
Eindregie:
Ellen Goemans

 
Een keukentafelkomedie over een (on)doordachte kinderwens

Je hoeft geen doorgewinterde theaterliefhebber te zijn, of je hebt wel eens gehoord van Who’s afraid of Virginia Woolf. Een befaamd relatiedrama waarin echtpaar Martha en George geraffineerd en onderkoeld een verbale oorlog voeren, voor de ogen van hun gasten Honey en Nick. Waar het eerst nog lijkt op een gênante ruzie in een zuur geworden huwelijk, blijkt het gekijf onder de oppervlakte over iets heel specifieks te gaan: hun kinderloosheid. Compagnie Red Yellow & Blue pakt dit bekroonde meesterwerk van Edward Albee bij de kladden en maakt er een zwarte keukentafelkomedie van over vier queer dertigers en de relatieperikelen van nu.

Het verhaal
Het is weer vrijdagavond en broer en zus Bram en Vera zetten de hapjes en drankjes op tafel voor de wekelijkse borrel met hun partners Manu en Sinem. Een vast ritueel om de hectische week af te sluiten en het weekend in te luiden, waarin ze de wilde parties uit hun twintiger jaren inmiddels dankbaar hebben verruild voor rust, reinheid en regelmaat. Normaal is de borrel hét moment om even met z’n viertjes te relaxen, maar deze week hangt er spanning in de lucht. 

Waar het besluit van Vera en Sinem om ‘aan kinderen te beginnen’ begon als een prelude op een roze wolk, is het onderwerp inmiddels een touchy subject. Want wie had nou kunnen bedenken dat beide  vrouwen het kind wilden dragen om zo ‘een stukje van zichzelf terug te zien’? Daarom hebben Bram en Vera voor vanavond een pitch voorbereid. Een oplossing voor de onvervulde en inmiddels uitgestelde en doodgezwegen kinderwens van Vera en haar vriendin Sinem. Een out of the box idee, waarvan ze geen idee hebben hoe het bij hun wederhelften gaat vallen. 

Who’s afraid of Oscar Wilde is een keukentafelkomedie die een respectvolle knipoog geeft naar het originele relatiedrama van Albee. Wie zijn de Martha’s en George’s van deze tijd? Wat zijn de hobbels die zij moeten nemen om over hun eigen ego’s heen te kunnen stappen en de bureaucratische barrières die ze moeten  doorbreken om een kinderwens in vervulling te laten gaan? 
Daan van Bendegem schreef het op in rake dialogen en schetst een portret van een generatie waarin vier queer Millennials worstelen met treurig makende uitdagingen, maar vooral ook lachwekkend herkenbaar zijn.       

Over Compagnie Red Yellow & Blue
Compagnie Red Yellow & Blue is een jong gezelschap opgericht door theatermaker Daan van Bendegem. Zijn voorstellingen zou je het beste kunnen typeren als energiek, dynamisch en direct; in hoog tempo gaat hij op zijn doel af, zonder al te veel omwegen. Wanneer het helpt is hij zelfs niet vies van platvloerse middelen, een grote dosis humor en grotesk spel. Daan wil de toeschouwer bij de lurven pakken om niet los te laten. Maar nooit zonder reden. Al deze middelen dienen één doel: door te dringen tot de kern van de absurde (en uitvergrote) wereld die wordt opgevoerd. De voorstellingen van Compagnie Red Yellow & Blue gaan nadrukkelijk over het ‘hier en nu’. En meer in het bijzonder: over de moeizame opdracht om samen te leven. Ook wanneer wordt teruggegrepen naar repertoire - zoals in zijn bewerking van Anna Karenina (2019) – dient het keurslijf van negentiende-eeuwse conventies dat de hoofdpersoon gevangen houdt als metafoor voor verstikkende conventies waar wij nu tegenaan lopen. Daan schrikt er niet voor terug om die parallel expliciet op te zoeken. 

Recensies
Een geweldig, uptempo gespeeld portret, vol humor en zelfspotTheaterkrant (Keuze van de Criticus)

Geweldig eigentijdse queer-variant op beroemd relatiedrama.Theaterkrant (Keuze van de Criticus)

Tekst en spel zijn beide vlijmscherp in deze verrukkelijke relatiekomedie" NRC (4 sterren)

Snedige dialogen en hilarische oneliners.” NRC (4 sterren)

"
𝘋𝘦 𝘷𝘰𝘰𝘳𝘴𝘵𝘦𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘨𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘦𝘦𝘯 𝘴𝘤𝘩𝘦𝘳𝘱𝘦 𝘪𝘯𝘬𝘪𝘫𝘬 𝘪𝘯 𝘲𝘶𝘦𝘦𝘳𝘭𝘪𝘦𝘧𝘥𝘦 𝘢𝘯𝘯𝘰 2023. 𝘞𝘦𝘪𝘯𝘪𝘨 𝘷𝘰𝘰𝘳𝘴𝘵𝘦𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘥𝘪𝘦𝘱𝘦𝘯 𝘻𝘪𝘤𝘩 𝘻𝘰 𝘴𝘵𝘦𝘳𝘬 𝘪𝘯 𝘥𝘦𝘻𝘦 𝘵𝘩𝘦𝘮𝘢𝘵𝘪𝘦𝘬 𝘢𝘭𝘴 𝘊𝘰𝘮𝘱𝘢𝘨𝘯𝘪𝘦 𝘙𝘦𝘥, 𝘠𝘦𝘭𝘭𝘰𝘸 & 𝘉𝘭𝘶𝘦 𝘩𝘦𝘵 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘦𝘭𝘬𝘢𝘢𝘳 𝘣𝘰𝘬𝘴𝘵 𝘮𝘦𝘵 𝘞𝘩𝘰’𝘴 𝘢𝘧𝘳𝘢𝘪𝘥 𝘰𝘧 𝘖𝘴𝘤𝘢𝘳 𝘞𝘪𝘭𝘥𝘦. 𝘔𝘦𝘦𝘳 𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘪𝘵 𝘢𝘭𝘴𝘫𝘦𝘣𝘭𝘪𝘦𝘧𝘵." Het Parool 
  

View all events

Alle programma onderdelen vallen onder onze algemene bezoekersvoorwaarden