DANS/BEWEGING

BALLEN LOS

DansBlok

Add to my favorites

Wed 02 April 2025

20:30 Hour

normaal € 15.50

CJP/Student € 12.50

02/04

2025

BALLEN LOS

De wereld raast voorbij en wij razen mee. We moeten sterk staan, onskwaad maken, geen twijfel laten zien, recht op ons doel afgaan.Onfeilbare godinnen willen we zijn, strevend naar alle paradoxaleidealen waar we als vrouw aan moeten voldoen. Je moet gewillig envolgzaam zijn, maar niet te makkelijk. Een zelfstandige leider zijn,maar altijd iedereen de ruimte geven. Je moet moeder willen worden,maar ook carrière maken. Je moet mooi zijn, maar niet te verleidelijkof bedreigend. Word niet te oud, ben niet te bot, wees nooitegoïstisch, laat geen angst zien, val op, maar niet te veel. Uiteindelijkdoen we alles nèt niet goed genoeg. Hoe gaan we om met al dezeverwachtingen? Willen we hier zelf aan voldoen of projecteert desamenleving deze denkbeelden op de vrouw? 

In BALLEN LOS worden de vrouwen van DansBlok voortgestuwddoor fascinerende klanken, een opdringerige beat en ijzersterketeksten van Oukje den Hollander. Alles onder controle en als eengeoliede machine, zoals dat van ons verwacht wordt. We strevenaltijd naar meer, beter, succesvoller en houden alle ballen hoog. Falenbestaat niet. Maar hoe lang houden we dit vol en waarom remmenwe niet af? De dansers raken bekneld en de drang naar bevrijdinggroeit. Wat gebeurt er als je niet wil voldoen aan de verwachtingen, jeontworstelt aan het systeem of zelfs terugvecht? Durf je om hulp tevragen en word je gesteund door andere vrouwen?  

Het is tijd om alle ballen los te laten. We brengen een ode aanvrouwelijkheid en de kracht van kwetsbaarheid.

Over de makers
DansBlok is een danscollectief bestaande uit Rosa Allessie, Éryn Nieuwint, Dieuwertje Spek en Tessa Wouters, gevestigd in het Makershuis van Theater Ins Blau in Leiden. Het collectief maakt hedendaagse dansproducties die te zien zijn op uiteenlopende locaties zoals theaters, festivals, op scholen en op het witte doek. Inspiratie halen ze uit sociaal-maatschappelijke thema’s die henzelf fascineren. Herkenbare gevoelens en situaties die de makers als jongvolwassen vrouwen ervaren in onze samenleving worden vertaald naar fysieke, expressieve en gestileerde producties. Onderwerpen als omgaan met verwachtingen, verlangen naar vrijheid, grenzen overschrijden en zoeken naar verbinding staan centraal. Zo maakte DansBlok het duet FRAME (Publieksprijs Spoffin 2023), over ruimte innemen en elkaars grenzen ontdekken. De voorstelling en film PLASTISCH gaat over de plasticsoep en het ‘plastic fantastic’ schoonheidsideaal. Deze productie was een half jaar te zien in Museum De Lakenhal als onderdeel van de expositie If Things Grow Wrong en werd bekroond op (inter)nationale filmfestivals zoals het 
Covent Garden Film Festival (UK) en Cinedans (NL). Ook de dansfilm ZWEET (2023) was op Cinedans te zien en won onder andere ‘Best International Short Film’ bij Covent Garden, 'Best Editing' en 'Best General' bij Exeter (UK) en 'Best Short Dance Movie' op Vesuvius (IT). ZWEET gaat over de zoektocht naar overgave en extase in het nachtleven.

10% korting bij de Nieuwe Maker Serie
Deze voorstelling is onderdeel van de Nieuwe Maker Serie.
Bestel je van 8 Nieuwe Maker-voorstellingen een ticket dan ontvang je 10% korting.

Tickets

Credits:

Choreografie: Collectief DansBlok | Rosa Allessie, Éryn Nieuwint, 
Dieuwertje Spek en Tessa Wouters
Performers: Rosa Allessie, Éryn Nieuwint, Dieuwertje Spek en Tessa 
Wouters
Tekst en zang: Oukje den Hollander
Compositie: Enrico Meijer
Dramaturgie: Merel Heering
Kostuums: Resi van der Ploeg en Wobine Bosch
Decor: Frank van der Groen
Lichtontwerp: Andries van Duijvenbode
Techniek: Reindert van Rijn
Videoregistratie en trailer: Jilles van Kleef
Scènefotografie en posterbeeld: Lisa Ball
Vormgeving posterbeeld: Éryn Nieuwint
Met dank aan: Fonds Podiumkunsten, Theater Ins Blau, het 
Cultuurfonds en Gemeente Leiden