THEATER

Arthur en Friedrich

Linssen & Provily

Add to my favorites

Wed 09 April 2025

20:30 Hour

normaal € 15.50

CJP/Student € 12.50

09/04

2025

Arthur en Friedrich

Een nacht in Bayreuth 

Arthur & Friedrich is een toneelvoorstelling over de grote Arthur Schopenhauer en Friedrich Nietzsche. Rondom een thema dat niemand onberoerd laat; de lijdende mens. Want ondanks onze onvermoeibare zoektocht naar geluk, blijven mensen lijden. Is dit ons onontkoombare lot of is er een uitweg mogelijk? In de hoop op antwoorden (en een beetje troost bitte) gaan Emma en Dinda te rade bij de wereld van de filosofie. Misschien weten de heren, Arthur en Friedrich, ons te verlossen van dit aardse tranendal. Maar niets is minder waar en alles blijkt nog tragischer dan verwacht. Of is het slechts een tragikomedie? 

Schopenhauer en Nietzsche staan in een theatraal woorden-duel lijnrecht tegenover elkaar. Dwars door alle vurige argumenten heen zien we twee jonge vrouwen, Emma en Dinda, op zoek naar antwoorden. Al hadden de mannen hen nooit het woord gegeven (want ‘er is geen vrouw die deugt’, aldus Schopenhauer).

Na het succes van La Grande Finale is Arthur & Friedrich de tweede voorstelling in de filosofie-reeks van Linssen&Provily. Een voorstelling waarin je kennis maakt met de grote filosofen Schopenhauer en Nietzsche. Emma en Dinda slepen ze aan hun snorren het toneel op. 

Over de makers
Emma Linssen en Dinda Provily vormen samen het filosofisch theatercollectief Linssen&Provily. Via het toneel maken zij filosofie actueel, persoonlijk en voor iedereen herkenbaar. Zij leerden elkaar kennen op de toneelschool in Amsterdam. 
Na de toneelschool begon Emma aan haar studie filosofie in Nijmegen en schreef haar masterscriptie over de dood in het denken van Sartre en Heidegger. Deze scriptie zette zij samen met Dinda om in hun eerste voorstelling La Grande Finale. Ze speelden door het hele land en tijdens de lange autoritten van het noorden naar het zuiden, van het oosten naar het westen, en weer terug, en weer heen, en weer terug, ontstond het plan voor de volgende voorstelling. Een show over het lijden. 


10% korting bij de Nieuwe Maker Serie
Deze voorstelling is onderdeel van de Nieuwe Maker Serie.
Bestel je van 8 Nieuwe Maker-voorstellingen een ticket dan ontvang je 10% korting.

Tickets

Credits:

Concept, tekst en spel: Dinda Provily en Emma Linssen
In samenwerking met: Theater Adhoc en Brainwash Festival
Beeld: Sofie Knijff
Lichtontwerp: Luc Huisman
Met veel dank aan: 
Jan van den Berg, Paul van Tongeren, Marije Ligthart, Lira Fonds e.a.