Lancering Cultuurtafel Leiden door Leidse culturele instellingen.

Lancering Cultuurtafel Leiden door Leidse culturele instellingen.

12/02/2024

 

Op vrijdag 9 februari is in de Makerscentrale de Cultuurtafel Leiden gelanceerd, een nieuwe samenwerking in de lokale kunst- en cultuursector met een gezamenlijke langetermijnagenda.

 

Bij de lancering, tijdens de Cultuurborrel van het Cultuurfonds Leiden, werden de eerste plannen en ambities gepresenteerd. De Cultuurtafel Leiden bouwt verder op een samenwerking uit coronatijd van zes culturele instellingen (de C6); de Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal, Nobel, De Lakenhal, BplusC, Theater Ins Blau en de Pieterskerk Leiden.

 

Rutger Brouwer van de Nobel: "Met Corona achter ons vinden we het tijd voor een nieuwe inhoud en vorm, met gezamenlijke ambities en met een bredere vertegenwoordiging uit de stad. We vinden het belangrijk dat de grotere instellingen samen met de makers, de festivals en de producenten de ambities en uitdagingen van de kunst- en cultuursector in de stad aangaan.”

 

De eerste doelen van de Cultuurtafel Leiden zijn om cultuureducatie en -participatie van jong tot oud te versterken, om te zorgen dat er een investeringsprogramma komt dat recht doet aan het profiel van Stad van Kennis en Cultuur, en om samen met de gemeente tot een nieuwe subsidiesystematiek te komen. Daarnaast wil de Cultuurtafel Leiden meer aandacht voor levende cultuur, naast de bestaande aandacht voor historie en erfgoed, en moet de cultuursector gelijkwaardiger en toegankelijker voor iedereen worden.

 

De Cultuurtafel Leiden bestaat naast bovengenoemde organisaties uit vertegenwoordigers van het Cultuurfonds Leiden, kunstenaarscollectief ROEM, Muziektheatergezelschap de Veenfabriek, en het Leiden International Film Festival. De Cultuurtafel werkt met een aantal vaste leden die allen een cultuurdiscipline vertegenwoordigen en staat tegelijkertijd open voor vertegenwoordigers van andere cultuurorganisaties die thema’s kunnen agenderen en kunnen aanschuiven aan tafel.

Vashti de Caluwé van de Veenfabriek: ”We zijn blij om met de Veenfabriek ook als makers aan de cultuurtafel aan te schuiven. Het is goed om de handen ineen te slaan en ook fijn om met partners te kunnen sparren over de soms stevige uitdagingen in de sector. Leiden heeft een grote culturele rijkdom en samen kunnen we de som der delen nog beter zichtbaar maken, zodat álle inwoners daarvan kunnen profiteren.”

 

Meer informatie op www.cultuurtafel-leiden.nl