MAG

nr.

4

Welkom bij het vernieuwde MAG

Vorig seizoen introduceerden wij MAG, een magazine met achtergrond artikelen en informatie over de voorstellingen in Theater Ins Blau. Met de komst van de nieuwe website hebben we MAG in een nieuw, digitaal jasje gestoken.

In deze editie geeft directeur Kees van Leeuwen zijn persoonlijke tips voor de komende maanden, de vijf van Kees. Hij stelt het programma persoonlijk samen, en probeert de meest interessante, avontuurlijke, ontroerende en bijzondere voorstellingen in Theater Ins Blau te laten zien.

Tevens dragen wij Leids talent een warm hart toe. De komende maanden zijn er verschillende voorstellingen te zien van en met theatermakers die uit de sleutelstad afkomstig zijn. Meer hierover kun je verderop in MAG lezen.

Tot snel in Theater Ins Blau.

Blue Monday Serie

In de Blue Monday serie programmeren we voorstellingen van interessante en avontuurlijke theatermakers. Als je uitgedaagd wilt worden, dan is de Blue Monday serie wat voor jou! Acht voorstellingen die je blind kan bestellen met een passepartout. Wij maken een paar maanden van te voren bekend wat de voorstellingen zijn. Hieronder kun je zien welke voorstellingen er in oktober en november in de serie staan. Het passepartout is tot en met maandag 24 oktober te verkrijgen. Na die datum zijn alleen losse kaarten verkrijgbaar.

De Bacchanten

Le Mouton Noir

De Bachhanten speelt in een tijd van oorlog en crisis. Zoekend klampt men zich vast aan stemmen die veiligheid, geluk en vrijheid propageren, maar de manier waarop deze waarden worden bewaakt, is er één van opsluiten en uitsluiten. Er dient zich een nieuw geloof aan: een nieuwe manier van zien, bewegen, denken, spreken en spelen. De Bacchanten laat een strijd zien tussen orde en chaos, cultus en koning, mensen, culturen, twee neven, families.

De Tweede Wereld

LYNX

Terwijl Anna zich in allerlei bochten wringt om onder de terreur van de Poolse inlichtingendienst uit te komen, stort Monika zich vol overgave op haar werk voor de Stasi. Twee vrouwen achter het IJzeren Gordijn, overtuigd van hun gelijk, op zoek naar een beter bestaan. Slachtoffer en dader in een uiterste poging hun geliefden te behoeden voor de terreur waar zij zelf onder lijden. Hoe kun je trouw blijven aan jezelf als je moet overleven in een totalitair systeem?

Passepartout

Het passepartout is nog te koop tot en met maandag 24 oktober. Volg de link 'meer informatie', klik op tickets bestellen en dan kan de passepartout besteld worden.

De data voor alle Blue Mondays zijn: maandagen 24 oktober, 14 november, 19 december, 16 januari, 20 februari, 20 maart, 10 april en 15 mei.

De vijf van Kees

Het seizoen staat klaar om te beginnen en ik kan bijna niet wachten om de eerste voorstellingen te zien. Tijdens het programmeren zijn veel voorstellingen nog alleen op papier, de makers moeten nog beginnen met het proces dat uiteindelijk leidt tot de prachtige grappige ontroerende productie die iedereen voor ogen heeft. Dat zal soms beter lukken dan anders, maar ook dat is de magie van theater.

De voorstellingen die ik heb uitgekozen behoren zonder uitzondering tot het beste wat in Nederland komend seizoen gemaakt wordt. Natuurlijk beveel ik jullie alle voorstellingen van harte aan, maar er zijn er een paar die ik hierbij eruit wil lichten, om verschillende redenen.

Allereerst Volpone van Dood Paard. Dood Paard is vaste gast in Theater Ins Blau. Door de beperkte middelen van het Fonds Podiumkunsten raakt Dood Paard per 2017 de subsidie kwijt. Dat zou het einde kunnen betekenen en dus zou Volpone wel eens de laatste keer kunnen zijn om Dood Paard in actie te zien in Leiden.

Op 11 november speelt een heel persoonlijke en indringende voorstelling: Niet meer zonder jou, waarin Nazmiye Oral het gesprek aangaat met haar moeder. Een intiem gesprek over dat waar vroeger in het, traditionele, moslimgezin niet over werd gesproken.

Op 30 november is Davy Pieters terug. Vorig seizoen stond ze in de Blue Monday serie met How did I die, nu komt ze terug met Made in Here, waarin we worden geconfronteerd met de vraag of het wel verantwoord is in deze tijd van overbevolking en klimaatverandering tegelijk consument en idealist te zijn. Davy Pieters is één van de opkomende vernieuwende regisseurs, die op het punt staan het theaterlandschap blijvend te veranderen. Zij is het waard ontdekt te worden.

The Great Warmachine, op 24 november, ging vorig seizoen al in première en is nu na een kleine tour terug in de theaters. Prijswinnend schrijver Joachim Robbrechts brengt voor het eerst zelf een eigen productie uit. Deze Engels gesproken voorstelling speelt met verwachtingen en de rol van het publiek, maar snijdt tegelijkertijd het actuele thema oorlog/vrede aan.

Tot slot beveel ik van harte de Blue Monday serie aan. Ook dit seizoen komen acht onbekende makers op Blind Date met het Leidse publiek. Ze zijn jong, nieuw, maar bovenal zoeken ze gretig de dialoog met het publiek. De afgelopen seizoenen hebben we veel makers gehad die het Leidse publiek omarmden vanwege hun warmte, betrokkenheid en openstaan voor vernieuwing. Laten we ervoor zorgen dat de nieuwe lichting theatermakers hierin niet teleurgesteld wordt.

Ik wens jullie veel mooie voorstellingen en tot snel in Theater Ins Blau.

Kees van Leeuwen

Born in Leiden

Cultuur leeft in Leiden. De stad is zelfs de vierde culturele stad van Nederland. Met alle musea en de verschillende podia is dat niet zo gek. Maar Leiden is ook een echte culturele broedplaats, al eeuwenlang wordt er artistiek talent in Leiden geboren.

Naast recente bekende namen als Armin van Buuren, Wibi Soerjadi en Jochem Myjer zijn er vele andere, minder bekende makers die afkomstig zijn uit Leiden.  Wij als Theater Ins Blau dragen deze makers een warm hart toe.

Dit seizoen staan er meerdere voorstellingen op het programma van en/of met Leids talent. Op 16 september was Rosa van Leeuwen zien in Crashtest Ibsen: Ik zie spoken van Moeremans&Sons i.s.m. Noord Nederlands Toneel. Deze voorstelling komt gelukkig later in het seizoen op 17 maart 2017 terug naar Theater Ins Blau. Yannick Josefzoon speelt de solovoorstelling Voor mijn kinderen door Likeminds op 27 oktober en in Holy F op 3 november zijn Sophie van Winden en Simone van Saarloos te zien. Begin volgend jaar, op 16 januari, vindt de voorstelling Je t’aime moi non plus van Marjolein van der Meer plaats in de Blue Monday serie.

Dus benieuwd naar al dit Leidse talent? Kom dan eens één van bovenstaande voorstellingen in Theater Ins Blau bezoeken!

Groen Licht voor Theater Ins Blau

Je hebt vorig seizoen misschien onze crownfundingcampagne 'Groen Licht voor Theater Ins Blau' meegekregen. Inmiddels zijn we druk bezig de energie-besparende maatregelen in te voeren. De LED-theaterlampen zijn binnen en ook de warmte-installatie wordt geïnstalleerd op het moment. De zonnepanalen volgen later dit jaar. In het volgende MAG zullen we uitgebreid aandacht besteden aan de energie-besparende maatregelen, maar als je benieuwd bent naar de LED-theaterlampen, de warmte-terugwin-installatie en uiteraard de nieuwe foyer, kom dan naar een voorstelling en ervaar het zelf!

Programma

oktober

Deze maand zijn o.a. te zien: Esther Scheldwacht, Servaes Nelissen & Ilsa Warringa, Likeminds en GOTRA/Joost Vrouenraets

november

Deze maand zijn o.a. te zien: Trouble Man, Laura van Dolron, Golden Palace en Hotel Modern

 

Social Media

Mijn Account

Nieuwsbrief

 

*Verplicht veld

Contact

Theater Ins Blau
Haagweg 6
2311 AA Leiden
T. (071) 5144614
info@theaterinsblau.nl

Telefoonnummer avondkassa: (071) 5141780
Open vanaf een uur voor de voorstelling tot aanvang.

Inschrijfnummer KvK: 41166221

Design: Zabriski Leiden - Development: Studio Projectie

© Theater Ins Blau