DANS/BEWEGING

Den Mi Wesu

Michael Wanga

Aan mijn favorieten toevoegen

Do 20 Februari 2025

20:30 Uur

normaal € 15.50

CJP/Student € 12.50

20/02

2025

Den Mi Wesu

Den Mi Wesu – “in mijn botten” in Papiaments – is een ‘deep dive’ in de origine van de spirituele beleving en hoe ritmische uitingen dat versterken. Een uitgraving van instrumenten, stem en beweging waarmee Michael zijn eigen wortels wil blootleggen.  

Ritme en spiritualiteit horen bij elkaar. Ze verbinden ons met de oerkracht in onszelf. Ritme wordt ons niet aangeleerd, maar doorgegeven vanuit de muzikale tradities van onze voorouders. Klank en beweging zijn de dragers van de geschiedenis in de Afro-Caribische cultuur. Ze bevatten de essentie van de spirituele ervaring die overal ter wereld wordt gedeeld, door meditatie, verering of gebeden.

Michael, geboren op Curaçao, is altijd verteld dat zijn familie van twee sterke stammen afkomstig is. Aan zijn vaders kant, de inheemse bevolking die heeft zien te overleven op de Caribische eilanden en aan zijn moeders kant, de bevrijde slaven die daar uit Afrika naartoe gebracht werden.

Ondanks zijn Afrikaanse en inheemse roots, groeide Michael op met de invloed van West-Europese overtuigingen. Dit bracht hem in conflict met zichzelf, als hedendaags gevolg van het kolonialisme. Een culturele clash die tot uiting komt in muziek, van de gospel tot tambú. 

Als deel van de nieuwe generatie afstammelingen van de afro-Caribische diaspora, is Michael Wanga op zoek naar de connectie met zijn voorouders. Een band die hij haalt uit ritme en spiritualiteit, waarvoor hij diep wil graven in de verhalen en geluiden die hem door generaties heen hebben gevormd.  

 
Over de maker
Onder zijn artiestennaam Karpachii maakt Michael muziek met sterke akoestische, Caribische invloeden. Begonnen als b-boy op Curaçao trainde Michael jarenlang zijn explosiviteit en kracht. Door stappen in het theater te zetten, ondervond hij een andere, intuïtieve toepassing van zijn taal als performer. Hij gebruikt de spiritualiteit van zijn thuisland, om tot een nieuwe vertaling van zijn identiteit te komen - in ritme en beweging. 

Tickets

Credits:

Concept & Choreography | Michael Wanga
Sound Design | Michael Wanga, André Panthophlet, Javier ‘Yuchi’ Cordoba, Matt Bonilla, Joshua Martina 
Scenography | Alejandra Silva
Costume Design | Elsemarijn Hijweege
Dance Coaching | Mark ‘Brui5er’ Sheats
Light Design | Mark Verhoef
Photography | Sjoerd Derine
Production | DVMSCO Agency