#WAARDIG en de werkelijke kracht van de wijk

#WAARDIG en de werkelijke kracht van de wijk

27/05/2022

Wij zijn theatermakers van Theater Ins Blau en De Generator. Als onderdeel van Festival van het Andere Theater zetten we ‘gentrificatie’ centraal. Kunst, theater en activisme verbindt; een overtuiging die wij graag positief inzetten voor en met Leidenaars. Het volgende FAT festival is in 2023! Maar we vallen niet stil! Mede in het kader van Leiden City of Science 2022 hebben wij een ‘artist in residence’ uitgenodigd.

In 2022 doen we een project in het kader van gentrificatie. Specifiek voor de wijk De Waard in Leiden. In de maand juni vindt #WAARDIG plaats. Het doel is in te zoomen op de buurt, om te kijken wat er nu daadwerkelijk gebeurt. Een zoektocht naar de werkelijke kracht van de wijk. Wat voelen buurtbewoners voor hun wijk en hoe laten ze zich niet wegduwen door opgelegde vernieuwingen?

Kunstenares Julia Heslop en theatermaker Sterre de Vries strijken neer als buurtbewoners! De Britse Julia onderzoekt het fenomeen ‘gentrificatie’ in diverse Europese steden. Ze gebruikt kunst en architectuur om kritische vragen te stellen over de gevolgen van eigendomsbezit en de onzekerheid van huisvesting. Sterre is al een bekend gezicht in De Waard (FAT festival); zij is een sociaal artistiek maker die veelal werk creëert vanuit ontmoetingen. Naast ontmoetingen met Leidenaars gaan zij ook in gesprek met beleidsmakers op het gebied van wonen. De archieven van stadsplanning en woningcorporaties worden omgekeerd en bekeken hoe genomen stappen, het woonklimaat van De Waard hebben beïnvloed.

Buurtbewoners gaan de wijk ‘voelen’, ‘ruiken’, ‘zien’ en ‘horen’ in workshops en een diversiteit aan ontmoetingen. Buurtwandelingen vinden plaats op 4 en 5 juni. We leren steeds meer over ‘gentrificatie’. Ervaren mensen dat verandering ook verbetering is? Of heeft het ook andere kanten? Kanten die niet altijd direct zichtbaar zijn. Gevolgen die misschien zwijgend geaccepteerd worden, maar meer impact hebben dan goed is. Op zaterdagmiddag 2 juli komen alle ervaringen tezamen in een theatrale ontmoeting.

Meer over kunstenares Julia Heslop op www.juliaheslop.com
Meer over theatermaker Sterre de Vries op Instagram: sterre.de.vries

Meer informatie over Festival van het Andere Theater op: fatleiden.nl

Tijdelijke residentie: De Boekenzolder / Admiraal Banckertweg 21 Leiden De Waard