Oprichter en directeur Kees van Leeuwen vertrekt bij Theater Ins Blau

13-10-2023

Eind van dit seizoen neemt Kees van Leeuwen op 1 september 2024 na meer dan 40 jaar afscheid van de stichting die hij begin jaren 80 oprichtte om zijn eigen theaterproducties te maken. Sinds 2012 is de stichting vooral bekend als Theater Ins Blau aan de Haagweg in Leiden waar de focus verschoof van eigen producties naar programmeren en ondersteunen van nieuwe makers.

Onder leiding van Kees van Leeuwen is Theater Ins Blau uitgegroeid tot een belangrijke speler in de landelijke vlakkevloer programmering. De oude gymzaal aan de Haagweg in Leiden werd in 2012 in eigen beheer verbouwd tot theaterzaal. In de jaren daarna heeft Kees met een klein team een eigenzinnige en avontuurlijke programmering ontwikkeld en is de basis gelegd voor een productiehuis waarin nieuwe en vernieuwende makers worden begeleid. Inmiddels behoort Theater Ins Blau tot de basisinfrastructuur van Leiden en brengt zij naast de programmering drie producties per jaar uit.

Kees: “Met het bereiken van een vaste positie in de Leidse cultuur en Fair Pay voor de medewerkers is dit een natuurlijk moment om het stokje over te dragen aan de volgende generatie. Het theater staat er goed voor en het team is uitstekend in staat om Ins Blau naar een volgende fase te brengen.”

Nog 1 seizoen zal Kees van Leeuwen de programmering van Theater Ins Blau invullen en een aantal nieuwe makers binnen Theater Ins Blau begeleiden. Op 1 september 2024 zal Mirjam Hensgens, die sinds 2011 als zakelijk leider aan Theater Ins Blau is verbonden, als directeur-bestuurder benoemd worden.

Pieter Kos, voorzitter Raad van Toezicht: “De Raad van Toezicht is Kees ontzettend veel dank verschuldigd voor zijn jarenlange inzet. Kees brengt kwaliteit en diversiteit in het Leidse culturele landschap, en leek bijna onvervangbaar. Na een intensief en zorgvuldig proces zijn wij verheugd dat wij Mirjam als opvolger kunnen benoemen. Mirjam draagt het DNA van Theater Ins Blau, en wij zijn er van overtuigd dat zij de juiste keuze is om Theater Ins Blau komende jaren te leiden.”

Dit najaar gaat Theater Ins Blau op zoek naar een nieuwe artistiek leider die de eigenzinnige programmering blijft vernieuwen en het productiehuis kan laten groeien. 

Terug naar nieuws

Meer nieuws

Doneer en zorg voor nieuwe theaterstoelen in Theater Ins Blau!

Tamara Griffioen nieuwe artistiek leider Theater Ins Blau

Lancering Cultuurtafel Leiden door Leidse culturele instellingen.

Presentaties Teddy Shouldn't Smoke in Kaserne Blau