DANS/BEWEGING (CoProducers)

This is not a Dance

Nastaran Razawi Khorasani/Theater Rotterdam

Aan mijn favorieten toevoegen
10 November 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 18.50
€ 14.50
11 November 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 18.50
€ 14.50

ONTDEK DE VOORSTELLING

  • This is not a Dance
  • This is not a Dance
  • This is not a Dance
  • This is not a Dance
  • This is not a Dance

This is not a Dance

Concept, regie, spel: Nastaran Razawi Khorasani
Muziek: Joost Maaskant | Percussie (Tombak en Daf): Farid Sheek

Hoe dans je als je niet mag dansen? 

In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend? Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani presenteert de dansperformance This is not a dance over censuur. Wat mag gezien worden en wat niet? Terwijl muziek en belichting elkaar steeds verder opzwepen, probeert ze haar dansende lichaam te beteugelen. 

Tijdens de voorstelling geeft Nastaran het podium aan stemmen van choreografen en dansers die wonen in Iran en de diaspora. Hoe gaan zij om met het dansverbod? Hoe beoefenen zij hun beroep, welk gevaar lopen zij, voor welke vrijheden strijden zij? This is not a dance is een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen. Een eerbetoon aan de kunst die gemaakt móet worden, in welke vorm dan ook.

Taal
De voertaal van de voorstelling is Farsi, die vertaald wordt naar het Nederlands en het Engels.

 
Over de maker
Nastaran Razawi Khorasani is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. In 2014 won ze de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. In 2020 werd ze genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Haar voorstelling Songs for no one ontving tweemaal de BNG Bank Theaterprijs (2020 en 2021) en werd geselecteerd voor Het TheaterFestival Vlaanderen 2022 en Theater der Welt in Frankfurt-Offenbach 2023. In 2023 werd ze genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Samen met Davy Pieters is ze onderdeel van het makersduo Kobe, dat performances en documentaires ontwikkelt voor de meest uiteenlopende contexten. 

Adviescommissie Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023: “Veelbetekenend is de manier waarop haar lichaam in al haar werk centraal staat. In welke context dan ook, van podium tot buitenlocatie tot televisie, trekt zij de aandacht en laat het publiek of kijker niet meer los en blijft haar werk op het netvlies gebrand.”

Let op: In de performance wordt gebruik gemaakt van stroboscopische lichteffecten. 
 
Deze voorstelling maakt deel uit van de Nieuwe Makers Serie. Lees er meer over en ontdek de andere voorstellingen in deze serie op Nieuwe-Makersserie

10 November 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 18.50
€ 14.50
11 November 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 18.50
€ 14.50
Programma

Alle programma onderdelen vallen onder onze algemene bezoekersvoorwaarden