DANS/BEWEGING

The Previous Owner

Dunja Jocic/Bird Productions

Aan mijn favorieten toevoegen

ONTDEK DE VOORSTELLING

  • The Previous Owner
  • The Previous Owner
  • The Previous Owner
  • The Previous Owner

The Previous Owner

Choreografie en regie: Dunja Jocic 
Dans: Kalin Morrow 
Tekst: Rik van den Bos

In een nabije toekomst wordt het brein van een stervende man succesvol geüpload naar een jong lichaam. Als blijkt dat er nog steeds iets van de geest van de vorige eigenaar aanwezig is in het lichaam, ontstaat er een strijd tussen dans en tekst met als inzet het nieuw gecreëerde wezen.

In haar nieuwe voorstelling stelt Jocic vragen bij de in een razend tempo accelererende technologische ontwikkelingen. Onlangs werd door prominenten van over de gehele wereld een oproep gedaan om een pauze van een half jaar in te lassen in de ontwikkelingen van A.I. Er is tijd nodig om na te denken over de effecten van deze snelle ontwikkelingen op onze samenleving. Er is tijd nodig om een ethisch handboek op te stellen. Met The Previous Owner biedt Jocic ons een inkijk in onze nabije toekomst en opent daarmee een ethisch vraagstuk over wat ons te wachten zou kunnen staan.

De voorstelling opent op het lichaam van een jonge vrouw die geëtaleerd lijkt te staat, een lichaam dat wacht op een nieuwe eigenaar. Het toneelbeeld bestaat uit flarden beeld en geluid en geven een inkijk in wie deze vrouw was voordat ze gereduceerd werd to slechts een lichaam. Zijn dit de beelden van vlak voor haar dood?

Onwennig neemt de nieuwe eigenaar bezit van dit vrouwenlichaam. Hij heeft zijn zieke, oude lichaam verlaten en geniet van zijn nieuw  verworven vitaliteit. Langzaam tast hij de mogelijkheden van dit jonge lijf af. Hij kan zijn geluk niet op als hij als een ware ballerina over het 
toneel zwiert. Maar dan blijkt dat er nog iets over is van de vorige eigenaar. De nieuwe eigenaar is niet alleen in het lichaam.

In haar werk als choreografe brengt Jocic verschillende disciplines samen om een unieke choreografische en filmische ervaring op het podium te creëren. Als multidisciplinair maker creëert ze tegenstellingen die reflectie oproepen bij de kijker, met verhalen die 'onder de huid gaan'. Haar sfeervolle stukken zijn grootstedelijk en op filmische wijze surrealistisch. De inkt van haar choreografieën levert een heel eigen vorm van 'danse noire' op. De rode draad in haar werk is een gevoel van vervreemding in het leven van vandaag.

Dunja Jocic groeide op in voormalig Joegoslavië in een familie van filmmakers. Ze nam deel aan ritmische gymnastiek op het hoogste niveau en maakte deel uit van het Olympische team op de Wereldkampioenschappen van 1992.

Met haar dansvoorstelling De Panter won Jocic de VSCD Zwaan voor de beste Nederlandse dansvoorstelling van het jaar 2020 & 2021

Recensies

“Meesterlijke integratie van licht, beweging, muziek en tekst die van begin tot eind fascineert" - Theaterkrant

"Wonderschoon hoe danseres Kalin Morrow fysiek uiting geeft aan de dreigende kortsluiting in hoofd en lijf" - Volkskrant (4 sterren)

"De associatieve en toch knalheldere voorstelling van choreografe Dunja Jocic is in de vertolking van Morrow een adembenemend spektakel." - De Groene Amsterdammer

Programma

Alle programma onderdelen vallen onder onze algemene bezoekersvoorwaarden