DANS/BEWEGING

Funk

Christian Guerematchi

Aan mijn favorieten toevoegen
26 Januari 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 18.50
€ 14.50

ONTDEK DE VOORSTELLING

Funk

Choreografie: Christian Guerematchi
Performance: Revé Terborg e.a.
Compositie & sounddesign: Chelsea Laverne 

 
FUNK is hoe lichamen samen bewegen, hoe zij zich laten horen. Het is delevendigheid van de zwarte cultuur, de boogaloo en de soultrain gevoed door demuziek. In deze euforie komt de authentieke en fysieke uiting van vijf performersnaar boven. Maar daarin zitten ook de onderhuidse wonden die ongewild door hunouders aan hen zijn doorgegeven. De witte maskers die ze dragen, weerhouden henervan om die te kunnen helen. Het is de al even oude traditie van racisme, en het zichmoeten verhouden naar een systeem dat niet ten gunste van hen is.

De dansvoorstelling FUNK is een lichamelijke benadering van de psyche, waarinonze doorgegeven tradities huizen. Choregoraaf Christian Guerematchi laat hiermeezien dat ons gedeelde verleden letterlijk onder onze huid gekropen is. Het lichaamreageert, onbewust, op geïnternaliseerde trauma’s. Anderzijds herkent ons lichaamde culturele tradities - dans, muziek en taal - die in ons bloed zitten. Dit zijn trauma’sen tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze brengen ons inbeweging maar kunnen ons ook verstarren.

De muziekstroming funk wordt ook doorgegeven via cultuur. Van generatie opgeneratie vormt zij - net als jazz en soul - een vruchtbare bodem voor zwarteexpressie. Het klinkt door in de disco, in de R&B tot in de house en hiphop van nu.Deze orale tradities van de diaspora worden doorgegeven, maar ook de verzwegenpijn en trauma worden doorgegeven, waarvoor we nog geen plek kunnen vinden.In deze fysiek intensieve voorstelling put Christian Guerematchi uit het werk ‘BlackSkin, White Masks’ van Frantz Fanon. In deze roman bekijkt hij racisme vanuit eenpsychologisch perspectief. Met de kennis die in Fanon’s woorden schuilt, maaktGuerematchi een fysieke vertaling van de ‘black experience’.

De voorstelling maakt halverwege een draai waarin Guerematchi de zwaarte van hetonderwerp omkeert en juist de gevoelstaal van het Afrofuturisme, geïnspireerd doorde legendarische musicus Sun Ra, aanspreekt. De ‘ancestrale’ vrouwelijke energiewaaruit wij als mens zijn geboren en die ons kan helen, vormt de Groove van FUNK.

CHRISTIAN GUEREMATCHI 
Christian Guerematchi (Slovenië, 1981) is een maker en performer met een ballet- en hedendaagse achtergrond en is een van de artists in residence bij ICK Artist Space. Christian’s makerschap begon met White Noise (2019) in samenwerking met Otion en in 2020 maakte Christian zijn solovoorstelling N.A.M. - Non-Aligned Movement; een afro-futuristische reis naar de Balkan. In 2022 maakte hij Hissy-Fit, waarin hij de doorklinkende echo van de LA Riots in 1992 en de agressie bekeek d.m.v. dans, muziek en video. In zijn werk onderzoekt Christian de codes van het zwarte lichaam en de definities van zwarte identiteit in de westerse samenleving. Hij wil ruimte openen voor discussies via de taal van het lichaam. Hiervoor kiest hij een interdisciplinaire aanpak, waarbij hij zich verdiept in verschillende sociale dansstijlen, die hij op zijn eigen manier analyseert, deconstrueert en betekenis geeft.
Deze voorstelling maakt deel uit van de Nieuwe Makers Serie. Lees er meer over en ontdek de andere voorstellingen in deze serie op Nieuwe-Makersserie

26 Januari 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 18.50
€ 14.50
Programma

Alle programma onderdelen vallen onder onze algemene bezoekersvoorwaarden