MUZIEKTHEATER

VAST

Nineties Productions | Nic Bruckman

Aan mijn favorieten toevoegen

ONTDEK DE VOORSTELLING

  • VAST
  • VAST
  • VAST

VAST

Tekst en concept: Nic Bruckman
Regie en concept: Anne Maike Mertens
Scenografie: Julian Maiwald
Lichtontwerp: Wout Panis, Julian Maiwald
Spel: Yannick Noomen

Vast: een spannende monoloog die je (vast)grijpt

Een intieme, confronterende voorstelling over liefde, macht en verraad in het gevangenissysteem.

Schrijver Nic Bruckman werkte 11 maanden als gevangenisbewaarder in de grootste gevangenis van Londen. Daar observeert en ervaart hij de complexiteit van het opgesloten zitten. Een gesloten wereld, waar het kwaad wordt opgeborgen en vrijheid wordt begrensd. Een plek waar tralies grensgebieden zijn en ambiguïteit gevangen zit.
Vast vertelt het verhaal van een cipier die in zijn denken probeert los te komen van de rigiditeit van de gevangenis. Het is zijn laatste dag. De voorstelling is een wankelmoedige monoloog (gespeeld door Yannick Noomen) vol frustratie, bloed, geweld en verderf, maar ook, ondanks alles, chemie en onbesloten intimiteit. Samen met regisseur Anne Maike Mertens doet schrijver Nic Bruckman een poging om te ontsnappen aan deze rechtlijnige wereld en een nieuw en veelvormig universum op te bouwen.

“een kathedraal van berouw
en ik kwam aan de poort om vernieuwing te brengen
iedereen waarschijnlijk
ik hoef jullie niks te vertellen”

 
De voorstelling Vast is samenwerking en coproductie tussen schrijver Nic Bruckman en regisseur Anne Maike Mertens (Nineties) en de voorstelling is tot stand gekomen in het kader van Bellevue’s Lunchtheater.
Nic Bruckman schrijft vaak vanuit concrete maatschappelijke of historische gebeurtenissen, waarin hij het schijnbaar onmenselijke gedrag van mensen onderzoekt. Hij debuteerde in het Bellevue Lunchtheater met zijn toneeltekst Kogelvis. De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en speelde in een speciale bewerking Pufferfish op het VAULT Festival. Hij bleef in Londen werken, en maakte o.a. Stones en Consumption bij het Royal Court Theatre. In 2020 maakte hij Bleeding Love in coproductie met Grand Theatre Groningen, en in 2021 verscheen de lunchvoorstelling Vader en Moedertje.

Regisseur Anne Maike Mertens is mede-artistiek leider en -oprichter van Nineties, een veelvormig theatergezelschap dat voorstellingen maakt met makers van verschillende disciplines. Haar regies leggen zich toe op het verbeelden van alternatieve werelden, ze zoekt daarbij naar ambiguïteit en nieuwe manieren om naar het complexe ‘nu’ te kijken. Dit resulteert in geëngageerde voorstellingen met onconventionele theatervormen die veelal op locatie spelen. In 2017 won Nineties de BNG nieuwe makers prijs met de voorstelling Untitled, 2017, en in 2019 de publieksprijs met Merkel. In seizoen 2021 ontwikkelde ze het digitale online theaterplatform Nineties Lab en zette met regie voor
Untitled_2021/ On All Things Earth een bijzondere (online) voorstelling neer over het afscheid van het exceptionalisme van de mens.

VAST
wordt gemaakt door Bruckman Projecten in coproductie met Nineties. Met dank aan Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Grand Theatre Groningen, theater Walhalla, theater Bellevue, stichting Melanie, Fonds21 en BNG Cultuurfonds.

Recensies
Vast toont een waanzinnige spanningsopbouw. Dat uit zich zowel in de sobere regie door Anne Maike Mertens, als in het scherpe spel van Noomen.’ - Het Parool

‘De trefzekere details in zijn tekst, die het verstikkende gevangenisgevoel uit zijn algemeenheid tillen.’ - Volkskrant

‘Binnen en buiten, open en gesloten, macht en afhankelijkheid, goed en kwaad, eenzaamheid en verbinding, vertrouwen en verraad, er is nergens vastigheid, de grenzen verschuiven voortdurend. Vast biedt een originele blik in een wereld vol spanningen en ambiguïteit.’ - Theaterkrant

‘IJzingwekkend [...] meeslepend gespeelde, indrukwekkend verbeelde toneelmonoloog.’ - De Groene Amsterdammer
 
Deze voorstelling maakt deel uit van de Nieuwe Makers Serie. Lees er meer over en ontdek de andere voorstellingen in deze serie op Nieuwe-Makersserie

Programma

Alle programma onderdelen vallen onder onze algemene bezoekersvoorwaarden