THEATER

Versus

Theater Utrecht

Aan mijn favorieten toevoegen
17 April 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 21.00
€ 14.50

ONTDEK DE VOORSTELLING

  • Versus
  • Versus
  • Versus
  • Versus
  • Versus

Versus

Regie: Casper Vandeputte
Tekst: Casper Vandeputte en Vincent van der Valk
Spel: Vincent van der Valk en ’Ntianu Stuger
Muzikanten: Cello Octet

‘Iemand die zichzelf superieur, inferieur of zelfs de gelijke acht van een ander, begrijpt de werkelijkheid niet.

In Versus zijn we aanwezig bij het langverwachte interview met een populaire mediafiguur over wie wordt gezegd dat die een grote aanhang heeft opgebouwd en ook politiek actief zou kunnen worden. De meest vooraanstaande journalist van het land voelt deze charmeur ten overstaan van een live publiek aan de tand. Ze probeert zijn ware intenties te onthullen, aan te tonen wie er achter het masker van deze natuurlijke leider verscholen zit. Maar om dat voor elkaar te krijgen zal ze boven zichzelf uit moeten stijgen. Naarmate hun strijd steeds intenser wordt verandert het interview in de voortzetting van een eeuwenoude titanenstrijd om de gunst van het publiek, de waarheid en uiteindelijk, de macht. 

Met Versus slaan Vincent van der Valk en Casper Vandeputte na hun theaterhit Immens (toneelschrijfprijs 2020) wederom de handen ineen om uw hoofd op een vrolijke manier te laten exploderen. Ditmaal samen met Anthony Fiumara, Cello Octet Amsterdam en topacteertalent ’Ntianu Stuger.

Waarom staan er toch altijd weer mensen op die de massa in vervoering kunnen brengen? Wat beweegt de groep mensen die valt voor de uitstraling, de visie en de beloften van een Groot Leider? En is dat verbond gedoemd het slechtste in de mens naar boven te halen, of is het onze enige redding?  

Versus belooft een muzikaal overdonderende en bedwelmende reis te worden langs onze grootste verlangens en angsten over hoe we met elkaar omgaan. Twee toneelspelers en acht cellisten zetten alles op alles om voor eens en voor altijd het grote menselijke oerconflict uit te vechten, ik versus de ander.

Over de makers
Casper Vandeputte maakte de afgelopen jaren naam met theater waarin hij grote politieke en filosofische thema’s persoonlijk invoelbaar weet te maken. Door een samenspel van muziek, beweging, licht en decor is hij altijd op zoek naar het moment in de voorstelling waarin het publiek totaal overdonderd wordt. 

Vincent van der Valk heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevend acteur, zowel op het theater als op het witte doek en televisie. Zijn werk kenmerkt zich door intens spel, fenomenale tekstbehandeling en een altijd aanwezige lichtheid. 
 
Cello Octet Amsterdam is een avontuurlijk collectief van cellisten dat staat voor nieuwe muziek en interdisciplinaire voorstellingen, vaak met maatschappelijke thematiek. De cellisten manifesteren zich als een hecht ensemble van wereldklasse, maar ook als baanbrekende performers in voorstellingen als Cellokrijgers of als rockband in Sgt. Pepper’s Lonely Cello Band.  
 
Anthony Fiumara is een van de meest uitgevoerde Nederlandse componisten. Hij schreef muziek voor een aantal internationale solisten en ensembles, maar ook voor theater en dans. Sinds 2018 is hij hoofddocent compositie aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. In 2019 richtte hij met Mathijs Leeuwis het elektronische ambient duo Poulson Sq. op en treedt hij regelmatig solo op. 

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en maakt nadrukkelijk geëngageerd theater, gericht op existentiële thema’s. Altijd in een nieuw verhaal, en in nieuwe vormen. We putten daarbij uit alle mogelijke bronnen: van persoonlijke verhalen, literatuur en muziek tot modehuizen, popcultuur en clubs. Onze makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en zo verkennen we doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater. 

Recensies

"Versus is een interessante, verwarrende en soms ineens troostrijke theateravond, die vooral benadrukt dat ieders handelen, hoe klein en onbeduidend het ook lijkt, de wereld mede vormgeeft. Dat brengt een gezamenlijke, maar ook een individuele verantwoordelijkheid met zich mee." - De Volkskrant ★★★★

"De fenomenale acteurs blazen met hun aardse spel lucht en leven in de tekst." - De Volkskrant ★★★★

"‘Ntianu Stuger heeft het indrukwekkende talent om de (inhoudelijk én grammaticaal) ingewikkeldste zinnen over haar tong te laten rollen alsof ze ze ter plekke bedenkt." - NRC ★★★★

"Het knettert geweldig tussen Stuger en Van der Valk, ze zijn volkomen aan elkaar gewaagd in deze boeiende confrontatie, die nog eens extra diepgang krijgt door de acht cellisten van Cello Octet Amsterdam." - Trouw ★★★★

"Versus maakt slimme keuzes in scenografie, tekst en spel in het aansporen van de toeschouwers om zelf een keuze te maken." - Theaterkrant

17 April 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 21.00
€ 14.50
Programma

Alle programma onderdelen vallen onder onze algemene bezoekersvoorwaarden