DANS/BEWEGING (Gast programma)

Schitterende Schaduw

Reframing HERstory Art Foundation

Aan mijn favorieten toevoegen

ONTDEK DE VOORSTELLING

  • Schitterende Schaduw
  • Schitterende Schaduw

Schitterende Schaduw

Louise is de derde en laatste voorstelling uit de Schitterende Schaduwreeks, een drieluik van muziek- & danstheatervoorstellingen van 30 minuten, met na-programma. De serie geeft de noodzaak van het ontginnen van het koloniaal en slavernijverleden van Gelderland en de doorwerking ervan weer. De voorstelling laat onderbelichte delen van de geschiedenis zien, van de schaduwkant van de welvaart, én de doorwerking ervan.

150 jaar emancipatie: Erkennen en helen
Op 1 juli 2023, Keti Koti, de 150e herdenking van de afschaffing van de slavernij binnen het koninkrijk der Nederlanden, gaat Louise in première, als onderdeel van een programma over erkennen en helen van het verleden.

De voorstelling Louise is gebaseerd op een borduurwerk van Louise van Ommeren- Hengevelt uit Arnhem (1794). Borduren werd niet als volwaardig kunstwerk gezien, maar als handenarbeid, mede omdat dit door vrouwen gemaakt werd in een huiselijke omgeving. Maar dit borduurwerk is behalve kleurrijk en kunstig vervaardigd, ook een protest tegen slavernij. Onderaan het borduurwerk staat de tekst:

Komt, daar onse harten bloeden
Op het zien van slavernij
Dat onse daden spreken
Laten wij dit muisje vrij


Het is alsof het stilleven ‘De wereld van Louise’, van kunstenares Louise te Poele, een stille getuige is van de wereld van de historische figuur, Louise. Wie was zij? En hoe was haar leven in het laat-18e eeuwse Arnhem? Een samenleving in een koloniale en patriarchale tijd, die een schaduw werpt tot in de hedendaagse maatschappij. In deze derde en laatste Schitterende Schaduw-voorstelling komt het tot een climax, waarna er een ander perspectief aan de horizon gloort.

Creative Team:
Artistieke leiding/ regie: Farida Nabibaks
Componist: Jean Jacques Rojer
Muzikale leiding: Heleen Vegter
Productie, floormanager: Lena Reinierse

Cast:
Sytske van der Ster
Yara van Fraeijenhove
Fernando Linares-Correa
Rohiet Tjon Poen Gie
Lana Renfrum
Yanira Gefferie
Melano Bruinhart
Jasper Bärtling-Lippina
Talin Huntjens

Reframing HERstory Art Foundation
De voorstelling wordt geproduceerd door Reframing HERstory Art Foundation uit Arnhem. De stichting draagt bij aan bewustwording en educatie van het koloniaal en slavernijverleden van Gelderland met het uiteindelijke doel te helen. In de actualiteit van het herdenkingsjaar, 150 jaar afschaffing van de slavernij, voelt zij meer dan ooit de noodzaak voor meerstemmigheid, om andere verhalen uit de geschiedenis zichtbaar te maken.

Na de voorstelling is er een workshop met de focus op helen. De workshop zal in het Nederlands en Engels gepresenteerd worden.

Met dank aan:
Visual artist Louise te Poele
Rijksmuseum, Amsterdam
Carl Haarnack – Buku Biblioteca Surinamica

Met dank voor de financiële ondersteuning van: KITLV, VSB fonds, NORMA fonds, Gemeente Arnhem, Mondriaanfonds, Stichting DOEN

Programma

Alle programma onderdelen vallen onder onze algemene bezoekersvoorwaarden