THEATER

Engelenburght

Golden Palace

Aan mijn favorieten toevoegen

Vr 13 September 2024

20:30 Uur

normaal € 17.50

CJP/Student € 12.50

13/09

2024

Engelenburght

Hoog in de bergen ligt Engelenburcht, een verlaten sanatorium waar een mysterieuze verpleegster zich bekommert om iedereen die aan de deur klopt. Zieken, gewonden, reddelozen en mensen die simpelweg hun hart willen luchten: met open armen worden ze door haar ontvangen. Als de toestroom van mensen die zorg nodig hebben plotseling aanzwelt, dreigt zelfs de verpleegster te bezwijken. Tot er een wonder gebeurt...

Golden Palace maakt al meer dan twintig jaar magisch-fysiek theater en doet dat volgens de Volkskrant “vlijmscherp, humoristisch en met het oog van een uitstekend antropoloog”. De filmische atmosfeer en urgente thematiek van Engelenburcht maakten de voorstelling in 2022 tot een groot succes. Zo kozen de Kleinezaalkaarthouders van Theater De Lawei Engelenburcht tot ‘Stormvoorstelling van het jaar’. Reden voor een reprise van dit muzikale sprookje over een zingende verpleegster die haar patiënten liefdevol naar een zorgzamere wereld begeleidt.

Over het gezelschap
Golden Palace maakt al meer dan twintig jaar fysiek theater over de absurde tragiek van het leven. Het onderzoek naar wat er bij mensen sluimert in het zoogdierbrein en borrelt in de onderbuik is voor het gezelschap een onuitputtelijke bron van inspiratie. Volgens de Volkskrant is Golden Palace ‘een meester in het fileren van culturen’.
Voorstellingen van Golden Palace worden op de vloer gemaakt en ontstaan vanuit improvisaties met zo min mogelijk tekst. Waar theater tegenwoordig vaak talig en expliciet is, wil Golden Palace graag iets vertellen met de magische kracht van de fysieke verbeelding.

 

Tickets

“Zonder expliciet te refereren aan de actuele Nederlandse situatie, is de voorstelling een reflectie op de in zijn voegen krakende zorg en hoelang we die als een gegeven hebben beschouwd. En ook op hoe de overbevraging van die zorg ertoe leidt dat de zorgzaamheid onder druk komt te staan. Met het evenwichtige toneelbeeld en de regie van Ingrid Kuijpers levert het filmische beelden op waarbinnen de alledaagse handelingen van de zorg iets poëtisch krijgen.”

Parool

“Met Engelenburcht bewijzen Kuijpers en haar spelers zich als waarnemers van kwetsbare thematiek verpakt in fraai acteerwerk, bijgestaan door melancholisch maar toch strijdbaar voorwaartse liederen. Daarmee is de voorstelling een krachtig eerbetoon aan de zorg, het naderende einde en dat wat (lang niet altijd) volgt: een nieuw begin.”

Theaterkrant

Credits:

Spel: Andrea Beugger, Laila el Bazi, Nora van Dartel, David Eeles, Tijn Luijben en Jesse Vissers
Regie: Ingrid Kuijpers