DANS/BEWEGING

Body of Goodbyes

Teddy shouldn't smoke

Aan mijn favorieten toevoegen

Do 24 Oktober 2024

20:30 Uur

normaal € 20.00

CJP/Student € 12.50

24/10

2024

Body of Goodbyes

Waarom zijn we zo hard voor ons lichaam?
Body of Goodbyes gaat op zoek naar troost en liefde voor je lijf.


Choreograaf en danser Marijke de Vos weet als geen ander dat je maar één lichaam hebt, en daar moet je zuinig op zijn. Daarom besloot ze met haar collectief Teddy Shouldn't Smoke Body of Goodbyes te maken. Hierin stellen De Vos en muzikant Laura Nygren (Show Pony) de vraag: waarom zijn we niet wat liever voor ons lijf? We worden allemaal ouder, en zeker voor dansers en andere mensen die met hun lichaam werken, is dat soms een lastig besef. Dansers, maar ook topsporters en andere artiesten kunnen meestal, Keith Richards daargelaten, niet hun hele leven op hetzelfde niveau hun werk blijven doen, omdat vroeg of laat het lichaam protesteert. Maar datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld stratenmakers of bouwvakkers. En zelfs de meest saaie kantoorbaan of de leukste hobby is vaak niet tot je 90e vol te houden. Body of goodbyes koppelt dit thema aan de hedendaagse prestatiecultuur: we willen altijd maar meer en beter, maar wanneer en hoe gaat dit ten koste van ons lichaam?

In deze voorstelling word je door de combinatie van dans, live-muziek en scenografie volledig ondergedompeld in een andere wereld: die van het lichaam, en hoe je daarmee omgaat. Body of Goodbyes neemt je mee op een reis die van een moeilijke houding met je lichaam, vol conflict, uiteindelijk naar acceptatie en zorgzaamheid voert. Een warm bad met een harde boodschap: wees lief voor jezelf, voordat het te laat is.

Over de makers
Teddy shouldn't smoke, een Rotterdams danscollectief, staat bekend om zijn vernieuwende interdisciplinaire voorstellingen over actuele thema's zoals angst, burnout en seksualiteit. Het gezelschap, onder leiding van choreograaf en artistiek leider Marijke de Vos, initieert voorstellingen waarbij alle kunstdisciplines worden ingezet. Hierdoor ontstaan hedendaagse 'gesammtkunstwerken' die de kwetsbare kanten van de mens in deze snelle en harde maatschappij belichten. Teddy streeft ernaar compassie op te wekken en troost te bieden in individuele tijden.

Marijke de Vos (Vlissingen, 1986) studeerde in 2008 af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem in de richting Dansmaker. Marijke houdt ervan om in haar choreografieën grenzen te overschrijden. Sinds 2017 maakt zij met Teddy voorstellingen voor zowel theater als op bijzondere locaties als parkeergarages en afgeschreven kantoorpanden. Ze laat zich inspireren door de natuurlijke reactie van het menselijk lichaam op onaangename en wringende situaties, waarbij ze voortdurend speelt met de grens tussen realiteit en verbeelding. In haar voorstellingen verkent ze emotionaliteit en de donkere kant van de psyche. Soms met ironie, maar bloedserieus als het nodig is. 

VOORPROGRAMMA
Interaction / Inner Action
Maandagochtend-spits. Een druk station en een drukke metro. Er is weinig ruimte en de blinde maait iedereen omver. Opeens staat de metro ondergronds stil… Alle alarmbellen gaan af en niemand weet wat te doen. Verschillende mensen, ieder met hun eigen beperking, vechten door deze dunne tunnel van chaos. Wie heeft oog voor de ander?

Deze korte voorstelling is gemaakt door Barend Elias in de context van het talentontwikkelingsprogramma Teddy’s Talents. 

Over Barend Elias
Barend Elias is een danser en choreograaf uit Leiden. Hij is slechtziend en slechthorend, maar dat zit hem niet in de weg. Van jongs af aan danst hij met passie. In 2023 is hij afgestudeerd aan de dansopleiding PACT+ Dans aan het ROC van Amsterdam. Tijdens en na zijn opleiding heeft hij onder andere gedanst in werk van Aminata Cairo, ReDisCoverMe, MAREA en Achterdeberg Producties. Hij is recent begonnen met training en residentie bij dansgezelschap Misiconi. In zijn werk wil Barend ruimte creëren voor zichzelf en andere artiesten met een beperking om professionele podiumkunst te maken en uit te voeren. Barend streeft naar een plek voor iedereen in de kunstwereld.

Tickets

Credits:

Concept en choreografie : Marijke de Vos
Compositie : Laura Nygren (Show Pony)
Performers : Laura Nygren, Annique Nahumury, Marijke de Vos, stagiaires van Albeda Danscollege
Scenografie- en kostuumontwerp : Annique Nahumury
Decor : Matthijs Felix
Lichtontwerp : Edo Stolk
Zakelijke leiding : Hedi Legerstee
Productie : Chabelle van der Pauw
Coaching : Loulou Hameleers
Poster concept & design : Gerben Gerrit
Fotografie : Mihai Gui

Partners : WORM, Albeda Danscollege
Met dank aan : Alina Fejzo, C-Roy Nimako, Daan Doesborgh
Mede mogelijk gemaakt door : Gemeente Dordrecht, Stichting voor bevordering van Volkskracht, Norma Fonds